A következő 3 év kritikusabb lehet, mint az előző 50
Binary world

A következő 3 év kritikusabb lehet, mint az előző 50

A KPMG közel 1300 vezérigazgatót kérdezett meg az idei felmérés készítése során.

 

A válaszok 10 ország 11 iparágából érkeztek.

A tanulmány főbb megállapításai

 • A vezérigazgatók jelentős többsége hisz abban, hogy további növekedést hoz a következő három év; 89 százalékuk bízik cége, 86 százalékuk országa gazdasága, 85 százalékuk az iparág, 80 százalékuk pedig a világgazdaság növekedésében.
 • A válaszadók közel fele (48 százaléka) arra számít, hogy a következő három évben évi 2-5 százalékkal növekedhetnek vállalatának eredményei.
 • A vezérigazgatók szerint a növekedés elsődleges forrása az új termékek bevezetése lehet (28 százalék), ezt követően leggyakrabban az új fogyasztók megjelenését (26%), az új piacokra való belépést (25%), illetve az új csatornák bevezetését (22%) említették.

Emiatt aggódnak a vezérigazgatók

 • Az idei felmérés során számos olyan aggodalomra okot adó tényezőre figyelmeztettek a vezérigazgatók, amellyel eddigi karrierjük során még nem találkoztak.
 • Fogyasztói hűség (88 százalék)
 • Hogyan hat vállalatukra, ha a világgazdaság lassabban növekszik a vártnál (88 százalék)
 • Az idő hiánya nem teszi lehetővé, hogy stratégia szempontból gondolkozzanak azon, hogy a diszruptív megoldások és az innováció miként hat a vállalat jövőjére (86 százalék).
 • A válaszadók 65 százaléka aggódik amiatt, hogy az új szereplők felforgatják a piacot és saját üzleti modelljüket, ugyanakkor több mint felük (53 százalék) gondolja úgy, hogy vállalata nem kellően diszruptív saját üzleti modelljét tekintve.

Az idei felmérés egyik fontos megállapítása, hogy aggályaik felsorolásakor sokkal gyakrabban említettek olyan új vagy eddig ismeretlen kockázati tényezőket a vezérigazgatók, mint a kiberbiztonság. Míg a tavalyi felmérésben még a top5-be sem került be a kiberbiztonság, ma már ez a cégvezetők legfőbb aggodalma. A vezérigazgatók 72 százaléka szerint cége nincs felkészülve egy esetleges kiberbiztonsági eseményre, de hasonlóan aggasztónak tartják, hogy kellően szofisztikáltan bánnak-e az adatokkal, vagy képesek-e digitális csatornákon keresztül kapcsolatot létesíteni az ügyfelekkel. Mindössze kevesebb mint harmaduk (30 százalék) gondolja úgy, hogy cége vezető szerepet tölt be az adat és elemzés területén.

John Veihmeyer, a KPMG globális vezérigazgatója szerint a vállalatvezetők tisztában vannak azzal, hogy úttörő szerepet kellene vállalniuk, és azzal is, hogy ezt vagy most teszik meg, vagy soha. „Napjainkat jellemző geopolitikai bizonytalanság, a széthúzó piaci és társadalmi erők ellenére, a felmérésben szereplő vezérigazgatók a növekedésre fókuszálnak. Teszik mindezt aktuális képességeik erősítésével és egy, a jelenlegitől jelentősen eltérő jövőre való felkészüléssel, amely éppúgy szól a változásról, mint a fejlett technológiák és specializáltabb szaktudás alkalmazásáról.”

A vezérigazgatók főbb stratégiai prioritásai a következő 3 évre vonatkozólag:

 • innováció ösztönzése (21 százalék)
 • erősebb ügyfélfókusz (19 százalék)
 • diszruptív technológiák alkalmazása (18 százalék)
 • tehetségnevelés és -gondozás (18 százalék)
 • erősebb marketing, branding és kommunikáció (17 százalék).

Bár a vezérigazgatók többsége szerint szervezete számára fontos az innováció, sőt 10-ből 8-an arról számoltak be, hogy ezzel kapcsolatban világos célok és eszközök is szerepelnek a vállalati stratégiában, a válaszadók kevesebb mint negyede mondta, hogy személyesen is foglalkozna vele.

A változásban, a technológiában és a tehetséges munkavállalókban látják a jövőt


A felmérés résztvevőinek közel fele (41 százaléka) arra számít, hogy vállalata jelentős átalakuláson megy keresztül a következő három évben. Tavaly mindössze 29 százalékuk mondta ugyanezt.

A felmérésből az is kiderül, hogy a gazdasági és bevétel-növekedési várakozásokra való tekintettel egyre több vezérigazgató gondolja, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a szakképzett munkaerőre. Az idei felmérés szerint 96 százalékuk tervezi az alkalmazottak számának növelését a következő három évben, míg tavaly még csak 78 százalék mondta ugyanezt.

61 százalék már a következő 12 hónapban is bővítést tervez. A válaszokból az is kiderül, hogy gondot okoz a megfelelő képzettség hiánya, a válaszadók több mint fele szerint ez a főbb üzleti funkcióknál is jellemző.

A megkérdezettek szerint a növekedési lehetőségek szempontjából fontos a technológia (a fontossági rangsorban a nemzetközi gazdasági környezet után a technológia a második leggyakrabban említett tényező, megelőzve a hazai gazdasági környezetet), sőt 18 százalékuk diszruptív technológiát is alkalmazna. A felmérésből az is kiderül, hogy a következő három évben jelentős összegeket szánnának technológiai újításokra. 25 százalékuk többet költene az adat és elemzési képességek javítására, 22 százalékuk pedig kiberbiztonsági megoldásokba fektetne. Ez nem meglepő, hiszen a felmérés eredményei szerint jelenleg a kiberbiztonság jelenti a legnagyobb technológiai kockázatot a vállalatok számára (a válaszadók 30 százaléka szerint), megelőzve az újonnan felmerülő technológiai kockázatokat (26 százalék).

 

 • A felmérésben 1268-an vettek részt. A válaszok 10 ország (Ausztrália, Kína, Franciaország, Németország, India, Olaszország, Japán, Spanyolország, Egyesült Királyság és Egyesült Államok) 11 iparágából (autóipar, bankszektor, infrastruktúra, biztosítási piac, vagyonkezelői szegmens, élettudományok, feldolgozóipar, kiskereskedelmi/fogyasztói piacok, technológiai szektor, energia-és közműipar, telekommunikációs szektor) érkeztek.
 • A válaszadók 30 százaléka olyan vállalatok alkalmazottja, amelyek éves árbevétele meghaladja a 10 milliárd dollárt, ugyanakkor a vállalatok között egyetlen olyan sem szerepelt, amelynek éves árbevétele nem éri el az 500 millió dollárt.
 • A felmérést 2016. március 15. és 29. között készítették.

A felmérés itt elérhető.

Adjon visszajelzést!