A Scania önműködő közlekedési rendszere

A Scania önműködő közlekedési rendszere

Az önvezető járművek már jelenleg is kifogástalanul teljesítenek a teszteken.

 

A Scania “okos” tehergépkocsikat ismertetett két egymással együttműködő jármű révén. Ezt a technológiát kezdetben például bányákban és kikötőkben használják majd.

 

Vezető technológiabeszállítókkal és egyetemi intézetekkel együttműködve, valamint a svéd innovációs ügynökség, a Vinnova támogatásával a Scania olyan önvezető tehergépkocsikat fejlesztett ki, amelyek gépkocsivezetői beavatkozás nélkül tudnak üzemelni zárt területeken, majd később az országutakon, illetve autópályákon is megjelenhetnek.

 

“Az önvezető tehergépkocsik annak a kirakónak az egyik darabját jelentik, amelynek
kifejlesztésén dolgozik a Scania a biztonságos, fenntartható és fosszilis energiahordozóktól mentes közlekedési megoldások megteremtése érdekében”- mondta a Scania elnökvezérigazgatója, Henrik Henriksson.

 

“A részlegesen vagy teljesen önvezető járművek a biztonságot és a termelékenységet egyaránt fokozzák. Továbbá egy automatizált tehergépkocsi soha nem hajt túl gyorsan vagy agresszívan, és ritkábban kell megállnia pihenni, ami természetesen növeli a rendelkezésre állást.”

 

Beépített intelligenciájuk segítségével ezek a tehergépkocsik képesek értelmezni a környezetüket, amelyhez alkalmazkodni is tudnak, valamint előre meghatározott feladatokat is végrehajthatnak.

 

Az önvezető járművek már jelenleg is kifogástalanul teljesítenek a teszteken, azonban a technológia csak néhány év múlva lesz kész a piaci bevezetésre.

Az önműködő közlekedési rendszerek ékes példái annak, ahogy a Scania a kihívásnak megfelelve törekszik világszinten vezető szereplővé válni a fenntartható közlekedési megoldások terén. A cél eléréséhez egyrészt a különböző termékek és szolgáltatások széles választékát kell kínálni, másrészt más szervezetekkel is együtt kell működni.

Mentés

Adjon visszajelzést!