GE Innovációs barométer

GE Innovációs barométer

Radikális változások a küszöbön

 

A GE Globális Innovációs Barométer Magyarországra először kiterjesztett felmérésében 101 magyar vállalatvezető véleménye is megjelenik – erről írt az IT Extreme oldala.

A felmérés szerint a magyar vállalatvezetők optimistán tekintenek a digitalizálódás munkaerő piacra és gyártástechnológiákra gyakorolt hatására, de csak minden második magyar vezető alkalmazza a big data és a fejlett analitikai eszközök adta lehetőségeket.

A Nemzeti Infókommunikációs Stratégia terminológiája szerint a digitális gazdaság alatt egyrészről az infokommunikációs és IT szektort , másrészt az IT iparág által biztosított elektronikus szolgáltatásokat igénybe vevő vállalkozásokat, azok külső és belső informatikai rendszereinek fejlesztését, illetve az IT-fejlesztésekre és az IT-n alapuló fejlesztésekre irányuló kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység ösztönzését értik.

A globális üzleti környezetben már nem csak a versenyelőny megtartását, hanem a versenyben maradás feltételét is jelenti az adatok strukturált elemzése. A GE felméréséből látható, hogy a globális döntéshozók 61%-a, az innovációért felelős magyar vezetők csak 49%-a használja a stratégiai döntéshozatal során a cégek, magánszemélyek és intelligens hálózatok által napi szinten előállított hatalmas adatmennyiséget.

Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke szerint: „A digitális gazdaság nemcsak alapjaiban fog teljes iparágakat megváltoztatni, de pozitív multiplikátor hatással lesz napjaink gyártástechnológiáira, a nemzeti energiaellátásra és energiabiztonságra, az infrastruktúrára, a közlekedésre vagy az egészségügyre… Az eszközök rendelkezésünkre állnak, így nemcsak az elhatározás, de a stratégiai gondolkodásmód és megfelelő partnerségi kapcsolatok kiépítése is kulcsfontosságú lehet a versenyképesség megőrzésére és új piaci lehetőségek kiaknázására.”

A GE kutatása rávilágított arra, hogy a magyar cégvezetők 80%-a (világszerte 81%-uk) aggódik ugyanis amiatt, hogy a technológiák fejlődésének gyorsasága meghaladhatja saját vállalatuk innovációs és alkalmazkodási képességét.

A munkapiaci elvárásokkal kapcsolatban a GE Innovációs Barométer mérései szerint a magyar innovációs döntéshozók a problémamegoldó képességet (78%), a kreativitást (74%), valamint a stratégiai gondolkodásmódot (45%) emelték ki, mint a versenyképesség szempontjából elvárt képességeket helyezik előtérbe.

„A magyar vezetők számára fontos kérdés, hogy a jelenlegi oktatási rendszerünk alkalmas-e a jövő tehetséges munkavállalóinak felkészítésére. A megkérdezett magyar döntéshozók szerint változásra van szükség, hiszen mindössze 40%-uk tartja a hazai oktatási rendszert késznek és alkalmasnak jelen formájában arra, hogy az innovációs fejlesztések gyorsaságával lépést tartó jelöltek léphessenek be a munka jövőbeli világába” – mutatott rá Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke.

A közzétett ranglistán az Egyesült Államok (33%) vezet az innováció terén, míg a második helyre Japánt (17%), a harmadik pozícióba pedig Németországot (10%) sorolták.

Adjon visszajelzést!