Kedvezőbb változások júliusban

üzleti_jelentések_beszerzési_menedzser_index

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 53,9.

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében enyhén kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem az idei év második legerősebbike. Egy hónapig tartott a szűkülés, aminek 2016 januárban vége szakadt, és hetedik hónapja jelez bővülést az index. Az elmúlt egy évben jellemzően két érték, 55 pont, illetve 51-52 pont körül tömörültek a havi megfigyelések, a júliusi a kettő közé esik. A 2016 július havi index 3,0 százalékponttal magasabb a júniusi (50,9) értéknél, és az elmúlt egy év ötödik legmagasabb értéke. Július összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a júliusoké 52,4). Az elmúlt három évben a júliusi átlag ezt alulmúló volt (52,2). Az idei érték a hetedik legmagasabb júliusi érték 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

Júliusban a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek többségükben nőttek júniushoz képest. Az ütem erősebben változott, ezúttal 7,0 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (57,6), és ezzel harmincnyolcadszor bővült zsinórban a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (52,9) javult (3,2 százalékponttal nőtt) júniushoz képest, és a beszerzett mennyiség emelkedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (54,5) értéke 3,4 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (52,4) ezúttal kisebb lett júniushoz képest, és az árak enyhébb ütemű növekedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt három hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (50,3) javult, értéke 1,4 százalékponttal magasabb a júniusinál, és e hónapban az átfutási idők rövidülésére utal.

Júliusban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, és az érték némileg meghaladja az 50,0 pontot.

A késztermékkészletek is nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest.

A vásárolt készletek szintje (53,0) júliusban 5,4 százalékponttal lett magasabb.

A késztermékkészletek indexe (53,6) 6,0 százalékponttal lett nagyobb, és ezzel a készletmennyiség újbóli emelkedésére utal.

A külpiaci mutatók júniushoz képest hasonlóan alakultak.
Az importindex (57,0) magasabb lett, és további bővülést jelez.
Az exportindex értéke (59,4) az idei év második legmagasabb értéke, és az export további bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (49,2) 2016-ban januárban, májusban és most hozott szűkülést. Az előző hónaphoz képest 6,0 százalékponttal kisebb az index értéke, egy hónap bővülés után romlást jelezve első alkalommal.

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

 

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply …

Elolvasom a cikket itt: logisztika.hu

Adjon visszajelzést!