Lecsapott a GVH

Lecsapott a GVH

Árkartell az akkumulátor-hulladék piacon

 

Az ólomakkumulátor-hulladék gyűjtésében tárt fel tervezett, tiltott árkartellt és piacfelosztást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), az érintett három céget 112 millió 520 ezer forintra bírságolta.

A GVH közleménye szerint az Alcufer, a FE-Group és a Jász-Plasztik egy ólomakkumulátor-hulladék gyűjtését végző konzorcium létrehozásáról tárgyaltak. Megállapodtak a felvásárlási árak rögzítéséről, az érintett piac felosztásáról és a stratégiai adatok egymás közötti megosztásáról – mindez a jászberényi ólomakkumulátor-kohó üzembe helyezését követően valósult volna meg.

Az Alcufer és a Fe-Group vállalta, hogy a gyűjtött ólomakkumulátor-hulladékot teljes egészében, de legalábbis nagyrészt a kohót építő Jász-Plasztiknak értékesíti, a Jász-Plasztik pedig ezért kedvező átvételi árat garantált számukra. Más cégeknek alacsonyabb átvételi árat kínált volna. Ezen felül megállapodtak, hogy mennyiségi, árazási és szállítási költségre vonatkozó adatokat cserélnek egymással.

A GVH figyelembe vette, hogy az árkartell és a piacfelosztás a legsúlyosabb versenyjogsértések közé tartozik, de mérlegelte azt is, hogy a megállapodás végül nem valósult meg, így annak tényleges piaci hatása nem volt.

Forrás: MTI

Adjon visszajelzést!