Új ellenőrzési szervezet a személy- és teherszállítás felügyeletére

Új ellenőrzési szervezet a személy- és teherszállítás felügyeletére

Ellenőrzési csoportot hoz létre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

 

Ellenőrzési csoportot hoz létre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amely az engedély és fuvarokmány meglétéhez kötött belföldi vagy nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatásokat, közúti árufuvarozási és személyszállítási tevékenységeket végzőket, a megtett úttal arányos útdíjra vonatkozó szabályok betartását ellenőrzi célzottan.

A csoport feladatai közé tartozik az is, hogy a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállítást végzőkkel szembeni szankciók érvényre juttatásában is közreműködik.

Az ellenőrök mulasztás vagy szabálysértés esetén 10 ezer és 800 ezer forint közötti bírságot is kiszabhatnak.

A személytaxi-szolgáltatáson vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatáson kívül kizárólag szívességi alapon, teljesen ingyenesen lehetséges személygépkocsival személyszállítást folytatni.

Az Uber június 24-i kivonulása óta folyamatosan újabb személyszállítási szolgáltatók jelennek meg a piacon, legutóbb a Taxify jelentette be, hogy augusztus első felében elindul Budapesten.

 

Az NFM tájékoztatása szerint a kormány támogatja az innovatív megoldásokat, de ahhoz ragaszkodik, hogy a személyszállításban részt vevő piaci szereplők egyenlő feltételek mentén, a hatályos jogszabályokat betartva, a szükséges engedélyek birtokában végezzenek személyszállító tevékenységet.

Adjon visszajelzést!