EU-s forrásokból is fejlesztik a dunai hajózást

EU-s forrásokból is fejlesztik a dunai hajózást

A dunai hajózás fejlesztésére a 2014-2020-as pénzügyi időszakban 31,6 milliárd forintot kívánnak költeni

 

A dunai hajózás fejlesztésére Magyarország rendszeresen és sikerrel pályázik uniós forrásokra: a 2014-2020-as pénzügyi időszakban eddig támogatást nyert 12 projekt 31,6 milliárd forint összértékű beruházás megvalósítását teszi lehetővé – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

 

A szakpolitikai kormányzat célja, hogy javítsa a belvízi hajózás versenyhelyzetét, megkönnyítse integrációját a logisztikai láncba. A 14 ország együttműködésében megvalósuló Duna Régió Stratégia egyik fő célterülete az ágazat fejlesztése. A stratégiában kiemelt feladat a hajózhatóság akadályainak oldása, hatékony multimodális terminálok fejlesztése a kikötőknél, harmonizált folyami információs szolgáltatások biztosítása.

 

A CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) hozzájárulással a hajózható mellékágakat is érintő hajóút helyreállítási és fenntartási főterv végrehajtására dolgoznak ki harmonizált ütemterveket 2020 végéig.

 

A gázlók miatt az év harmadában csak csökkentett merüléssel, részleges kihasználtsággal közlekedhetnek a hajók a magyarországi Duna szakaszon.

 

Zajlik a CEF felhívás keretében a vízi úti információs rendszer kiépítése is. A vízi közlekedés biztonságát és az útvonal tervezhetőségét valós idejű adatok megosztásával segítő folyami információs szolgáltatások továbbfejlesztésével létrejön egy forgalommenedzsment központ, amelyhez új parti radar- és kamerarendszer is szolgáltat majd információkat.

 

A csepeli Szabadkikötőben a régióban egyedülálló cseppfolyósított földgáz (LNG) töltőhelyszínt létesítenek.

 

Az IKOP programban folytatódik Baja és Győr-Gönyű fejlesztése, Mohácson új országos közforgalmú kikötő, Csepelen mobil árvízvédelmi gát épül. A folyami hajózás térnyerése megkönnyíti a magyar termékek világpiacra jutását is.

Az NFM közlése szerint a 2015. évi CEF-pályázati felhívásból támogatott belvízi hajózási projekteknél jelenleg folyamatban van az Európai Bizottsággal kötendő támogatási megállapodás (Grant Agreement) megkötése.

Adjon visszajelzést!