Németország az EU első számú nettó befizetője

Németország az EU első számú nettó befizetője

Az Európai Bizottság adatai szerint továbbra is Németország a legfontosabb nettó befizető

 

A brüsszeli testület kimutatása szerint 2015-ben Németország 14,3 milliárd euróval többet fizetett be az uniós büdzsébe, mint amennyi pénzt kapott onnan, ez csökkenés az egy évvel korábbi 15,5 milliárd eurós rekordhoz képest, de így is Németország a legnagyobb nettó befizető.

 

A második helyen Nagy-Britannia áll 11,5 milliárd euróval, ami nagyságrendileg megmutatja, mekkora lyukat kell majd betömni a közös költségvetésben a Brexit – Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetése – után.

 

A nettó befizetők rangsorában a harmadik helyen Franciaország áll 5,5 milliárd euróval, a negyedik Hollandia 3,7 milliárd euróval, az ötödik Olaszország 2,6 milliárd euróval.

 

A nettó haszonélvezőinek sorát Lengyelország vezeti, amely a befizetéseinél 9,4 milliárd euróval több pénzt kapott a közös forrásból. A második Csehország 5,7 milliárd euróval, a harmadik Románia 5,2 milliárd euróval, a negyedik Görögország 4,9 milliárd euróval, az ötödik Magyarország 4,6 milliárd euróval.

 

Az uniós költségvetés 2015-ben 145 milliárd eurót tett ki.

 

A költségvetés bevételeinek legnagyobb része tagállami befizetésekből, 13 százaléka pedig saját forrásból, mindenekelőtt a vámbevételekből származott.

 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében kiemelte, hogy az Európai Bizottság már július végén közzétette honlapján a tavalyi költségvetési beszámolót, de az utóbbi években kialakult gyakorlatnak megfelelően nem tartott róla külön sajtótájékoztatót, mert megítélése szerint a téma politikailag túlságosan érzékeny.

 

Forrás: MTI, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Adjon visszajelzést!