Pazarlók az emberiség termelési folyamatai

Pazarlók az emberiség termelési folyamatai

Rengeteg a pazarlás az emberiség termelési és szállítási folyamataiban

 

Sipos Katalin - WWF-honlapraSipos Katalin a Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarország igazgatója elmondta, hogy bármilyen termék vagy eszköz  előállítása is energiába  és vízbe kerül. Egy áru, vagy termék legyártásakor azonban a teljes mérleget kell  nézni. Javíthat a helyzeten, ha az eszközöket úgy állítják elő, hogy ehhez nem fosszilis energiát használnak fel, ezáltal csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás.

 

A túlfogyasztás több tényezőből tevődik össze. Egyrészről a közvetlen károsító tevékenységet folytatunk, mint az esőerdők kiirtása, a tengerek túlhalászata.   Másrészről az emberiség nagy létszámú, ezért sokat fogyaszt. A harmadik tényező az, hogy pazarlóak a termelési és szállítási folyamatok.

 

A túlfogyasztásért elsősorban a fejlett államok a felelősek. Nem kell feltétlenül minden luxusról lemondani ahhoz, hogy javuljon a helyzet. Fontos, hogy minden felesleges hulladékot és  szén-dioxid-kibocsátást kiküszöböljenek, ezzel pedig csökkentsék az ökológiai lábnyomukat – hangsúlyozta Sipos Katalin.

Adjon visszajelzést!