2020 után változik az EU-s pályázati rendszer

2020 után változik az EU-s pályázati rendszer

Várhatóan a visszatérítendő támogatások aránya növekszik

Az uniós támogatásokra jelentős mértékben támaszkodó magyar kkv-szektorban tevékenykedő vállalkozásoknak már most meg kell kezdeniük a felkészülést az új rendszerre. A 2020-tól kezdődő pályázati időszakban pályázati forrásoktól is eleshet a magyar gazdaság, ami elérheti a jelenlegi GDP 4 százalékát – hívta fel a figyelmet a Goodwill Consulting Kft.

Az uniós pályázati támogatásoknál a 2020-ig terjedő időszakban a vállalkozások döntően vissza nem térítendő támogatásokra pályázhatnak. Míg a 2008-2013 között összesen megítélt 10326 milliárd forintnyi támogatás alig 3 százaléka (303 milliárd forint) volt csak visszatérítendő hitel, addig a 2016-2020 között elérhető Széchenyi 2020 program 8985 milliárd forintnyi keretösszegének már a 8,12 százaléka (729,39 milliárd forint) visszatérítendő támogatás keretében hívható le.

Jól látható, hogy közel háromszorosára nőtt a visszatérítendő támogatások aránya.

“Hosszútávon azok a vállalkozások pályázhatnak sikerrel 2020 után is, amelyek már most elkezdenek felkészülni arra, hogy az igényelhető támogatásokat vissza kell fizetniük. Ehhez növelniük kell a hitelképességüket, és érdemes hosszútávú pénzügyi stratégiát felállítani a hitelvisszafizetések biztosításához is, hiszen a fejlesztések jelentős része nem azonnal megtérülő beruházás” – emelte ki Harsányi Gábor, a Goodwill Consulting Kft. ügyvezető igazgatója.

“A hazai kkv-k jelentős mértékben támaszkodnak az uniós forrásokra: leginkább akkor fejlesztenek, ha a finanszírozáshoz találnak megfelelő pályázatot, és elsősorban azokon a területeken invesztálnak, amelyekre támogatást tudnak igényelni. A 2020 utáni időszakra prognosztizált vissza nem térítendő támogatások arányának csökkenéséhez és a támogatott hitelkonstrukciók növekvő térnyeréséhez időben fel kell készülni a hazai vállalkozásoknak. A cégek finanszírozási struktúráját tervezetten úgy kell átalakítani, hogy alkalmas legyen a visszatérítendő pályázati támogatások felvételére, például az önálló likviditás növelésével, illetve a megfelelő EBITDA pénzügyi mutató kialakításával” – hangsúlyozta Harsányi Gábor.

A közel 1,7 millió vállalkozásból álló magyar kkv-szektor teljesítőképességét figyelembe véve fontos, hogy a szektor 2020-ra gazdaságilag minél jobban megerősödjön, hogy a finanszírozás struktúrájának változásához megfelelően alkalmazkodni tudjon.

Forrás: New4business

Adjon visszajelzést!