BREXIT után – csökkenő létszámbővítési kedv

BREXIT után – csökkenő létszámbővítési kedv

A Brit munkáltatók jobban megfontolják a létszámbővítést

A Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) humánerőforrás-tanácsadó csoport és a humán erőforrás szolgáltatásokat nyújtó Adecco azt közölte, hogy a munkáltatók 36 százaléka tervez létszámbővítést az elkövetkező három hónapban, BREXIT előtti 40 százalékhoz képest. A felmérés szerint a magánszektorban még ennél is meredekebben csökkent a létszámbővítési kedv.

A CIPD szerint az eredmények arra utalnak, helyesek a munkaerőpiac Brexit miatti zsugorodásáról szóló előrejelzések 2017-re. A foglalkoztatásbővítési kedv összességében még mindig pozitív, de vannak a körülmények romlására utaló jelek, különösen a magánszektorban. Az Adecco szerint a munkáltatók kivárnak, a várható kilépés ugyanis elbizonytalanítja őket.

Más kutatások eredményei is azt mutatják, hogy a referendum hatással van a foglalkoztatásra. Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoportnak a munkaerőpiacról közölt legutóbbi jelentése szerint júliusban 2009 májusa óta nem látott mértékben csökkent az állandó állások száma. A munkáltatók a Brexit miatti bizonytalanságot jelölték meg ennek legfőbb okaként.
Augusztus elején ismertetett előrejelzésében a brit jegybank, a Bank of England (BoE) közölte, jövőre 5,4, 2018-ban pedig 5,6 százalékos munkanélküliségre számít.

A felmérést június 10. és 23. között 726, majd július 8. és 17. között 618 humánerőforrás-szakember megkérdezésével végezték.

Forrás: MTI

Adjon visszajelzést!