BREXIT után – csúszik az aktiválás dátuma

BREXIT után – csúszik az aktiválás dátuma

A brit kormány nem áll készen a távozásról szóló tárgyalások megindítására

A korábban jósoltnál egy évvel, 2019 végére csúszhat az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból, mert a brit kormány nem áll készen a távozásról szóló tárgyalások megindítására.

A The Sunday Times City-beli forrásokból úgy tudja, kabinettagok jelezték, hogy az ország a vártnál tovább maradhat az EU-ban.

Theresa May miniszterelnök a várakozások szerint 2017 januárjában fogja aktiválni a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét. Ettől a dátumtól számítva két évük van a feleknek az erről szóló tárgyalások lebonyolítására. Könnyen lehet azonban, hogy a miniszterelnök nem aktiválja cikkelyt : a felállított két új tárca, a kilépéssel foglalkozó (Brexit-)minisztérium és a külkereskedelmi tárca ugyanis nem tudja időben megkezdeni a munkát ehhez. Mindkét minisztérium felállítása lassan halad. Hírek szerint a helyzet “kaotikus”, így az 50. cikkely aktiválása 2017 őszére csúszhat.

Késleltetheti a brit kilépést a jövőre esedékes franciaországi és németországi választás is. “Nem lehet úgy tárgyalni, hogy nem tudjuk, kivel tárgyalunk” – idézte egyik forrását az újság. A lapnak a kabinet egyik tagja is elismerte, hogy a két választás jelent “némi fejtörést” számukra.

A helyzetet tovább bonyolítják a külkereskedelmi miniszter és a külügyminiszter közötti területi viták arról, hogy melyikükhöz tartoznak a brit külpolitika egyes kulcsfontosságú kérdései – értesült a The Sunday Telegraph.

Forrás: MTI

Adjon visszajelzést!