Dinamikusan nő a légi áruszállítás

Dinamikusan nő a légi áruszállítás

Budapest Airport Zrt.: 11,3 %-al növekedett a légiáru forgalom a budapesti repülőtéren

Az év eleje óta nem kevesebb, mint 11,3 %-al növekedett a légiáru forgalom a budapesti repülőtéren.

Ennek nagy részét a cargo légitársaságok hozzák, de ugyanilyen gyorsan növekedett az utasszállító raktereiben vitt, úgynevezett belly cargo is.

A budapesti repülőtéren egyetlen hónap alatt 6 770 tonna légi teherárut kezeltek. Míg a Budapest Airport forgalma erőteljesen növekszik, a cargo-iparág komoly növekedési gondokkal küzd Európában. Kontinensünkön májusban csak 2,7 %-os növekedést regisztráltak, a ferihegyi forgalom bővülése az év eleje óta elérte a 11,3 %-ot. Ilyen növekedésre szinte sehol sincs példa.

A budapesti cargo forgalom növekedésében közrejátszik, hogy az öbölmenti Qatar Cargo idén márciusban felújította járatait, modern gépeivel egyszerre akár 60 tonnányi árut lehet eljuttatni Dohába – és innen szinte bárhová a társaság hálózatán keresztül. Továbbra is jó teljesítményt nyújtanak a már régóta Budapesten működő teherszállító társaságok is.

“A forgalom növekedésében jelentős szerepet játszottak a hosszútávú utasszállító járatok is, pl. az Air China pekingi gépe vagy a kanadai Air Canada Rouge torontói járata.” – mondta Kossuth József, a Budapest Airport cargo-fejlesztési vezetője. Hozzátette: “A magyar gazdaság teljesítőképességét azon is lemérhetjük, hogy az Air China gépén Kínába mindig szinte a teljes cargo-rakteret sikerült eladni Peking irányába, ami járatonként akár 10-12 tonnát is jelenthet. ”

A forgalmi előrejelzések alapján a Budapest Airport máris megkezdte egy új raktárbázis fejlesztését az 1. Terminál tőszomszédságában az egyik nagy európai légi csomagküldő vállalat számára, a beruházás teljes összege elérheti a 3 milliárd forintot. A Budapest Airport előkészíti egy új légi teheráru bázis, az úgynevezett Cargo City építését a 2. Terminál közelében, ahol akár évi 200 000 tonna légi teheráru kezelésének megfelelő raktári és irodai kapacitást hoznak létre a következő években.

Forrás: www.news4business.hu

Adjon visszajelzést!