Tovább digitalizálna az ipari gyártók kétharmada

Tovább digitalizálna az ipari gyártók kétharmada

Felmérték – a digitalizációtól a termelési hibák csökkentését is várják

A Siemens Zrt. felmérésében az ipari gyártás területén működő szervezeteket is vizsgálta – számolt be az eredményekről a Gyártástrend. A reprezentatív kutatás öt területet ölelt fel: energiaágazat, egészségügy, közlekedés, ipari gyártás és ingatlanfejlesztés. A célcsoport a hazai közép- és nagyvállalatok köre volt. A megkérdezett vállalatok 61%-a már több mint 3 éve folytat digitalizációs fejlesztéseket és a korszerűsítések közül átlagosan 90% legalább részben igazolta a hozzá fűzött reményeket.

A Siemens értelmezése szerint a digitálizáció az üzleti környezet egészére hatással van – olyan összetett folyamat, amelynek segítségével optimalizálható egy vállalat működésének szinte minden területe.

Az eredmények szerint az ipari gyártással foglalkozó vállalatok 67%-a tervez valamilyen digiatalizációs fejlesztést a következő három évben. A válaszadó vállalkozások 91%-a a termelés folyamatainak jobb nyomon követését, 85%-a a tervezés hatékonyságának növelését, 78%-a pedig a termelési hibák erőteljes csökkentését várja a leendő fejlesztésektől.

A jövőbeni digitalizációs törekvéseket több tényező is hátráltatja. A megkérdezettek 27%-a szerint a tulajdonos vagy az anyavállalat ellenállásába ütközhetnek a digitalizációs fejlesztések, míg minden ötödik válaszadó a képzett munkaerő hiányát látja a legnagyobb akadálynak.

A Siemens Zrt. divízióvezetője, Jeránek Tamás az eredményekkel kapcsolatban kiemelte: „a digitálizáció alapvetően változtatja meg az ipari gyártást. Azok a vállalatok, amelyek sikeresen birkóznak meg a hátráltató tényezőkkel jelentős versenyelőnyre tesznek szert. Az intelligens gépek az adatok elemzésének segítségével optimalizálni tudják működésüket ezáltal pontosabban, gyorsabban és költséghatékonyabban végezhető a gyártás teljes folyamata a tervezéstől a kivitelezésig”.

Forrás: gyartastrend.hu

Adjon visszajelzést!