BMI: Lassabb bővülés augusztusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 51,3.

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében enyhén kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem az idei év második leggyengébbike, köszönhetően a sok helyen jelentkező leállásoknak is. Egy hónapig tartott a szűkülés, aminek 2016 januárban vége szakadt, és nyolcadik hónapja jelez bővülést az index. Az elmúlt egy évben jellemzően két érték, 55 pont, illetve 51-52 pont körül tömörültek a havi megfigyelések, az augusztusi ehhez illeszkedik. A 2016 augusztus havi index 2,5 százalékponttal alacsonyabb a júliusi (53,8) értéknél, és az elmúlt egy év harmadik legalacsonyabb értéke. Augusztus összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; az augusztusoké 52,5). Az elmúlt három évben az augusztusi átlag ezt felülmúló volt (52,9). Az idei érték a harmadik legalacsonyabb augusztusi érték 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

Augusztusban a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek többségükben csökkentek júliushoz képest. Az ütem közepesen változott, ezúttal 3,9 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (53,5), és ezzel harminckilencedszer bővült zsinórban a rendelésállomány.
A beszerzési mennyiség indexe (51,1) romlott (1,7 százalékponttal csökkent) júliushoz képest, de a beszerzett mennyiség emelkedésére utal.
A termelési mennyiség indexének (53,0) értéke 1,4  százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.
A beszerzési árak indexe (53,5) ezúttal nagyobb lett júliushoz képest, és az árak enyhébb ütemű növekedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt négy hónapban emelkedést mutatott az index értéke.
A szállítási átfutási idő indexe (49,5) romlott, értéke 0,8 százalékponttal alacsonyabb a júliusinál, és e hónapban az átfutási idők hosszabbodására utal.
Augusztusban alacsonyabb lett a vásárolt készletek mennyisége, és az érték nincs túl közel az 50,0 ponthoz.
A késztermékkészletek is kisebbek lettek az elmúlt hónaphoz képest.
A vásárolt készletek szintje (47,3) augusztusban 5,6 százalékponttal lett alacsonyabb. A késztermékkészletek indexe (49,2) 4,3 százalékponttal lett kisebb, és ezzel a készletmennyiség újbóli csökkenésére utal.
A külpiaci mutatók júliushoz képest hasonlóan alakultak. Az importindex (51,7) alacsonyabb lett, de további bővülést jelez. Az exportindex értéke (52,8) az idei év második legalacsonyabb értéke, de az export további bővülésére utal.
A foglalkoztatási index (48,5) 2016-ban négy hónapban hozott szűkülést. Az előző hónaphoz képest 0,6 százalékponttal kisebb az index értéke, egy hónap bővülés után romlást jelezve második alkalommal.

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply …

Elolvasom a cikket itt: logisztika.hu

Adjon visszajelzést!