Egyre okosabbá válnak a csomagolások

Egyre okosabbá válnak a csomagolások

Mélyreható változások előtt áll a csomagolóipar

 

A vásárlási szokások változásai a csomagolóipart sem hagyják érintetlenül. Mélyreható átalakulások előtt áll ez a szektor, hogy lépést tartson az egész világot behálózó infokommunikációs fejlesztésekkel. A jövőben olyan technológiai újításokkal vértezhetik fel a csomagolásokat, amelyek többek közt biztonságosabbá teszik a vásárlást, illetve interaktívan kommunikálnak a vásárlókkal.

 

A lehetőségek tárháza már ma is végtelen az okos csomagolások használatában. A lopásgátló chipes megoldások egyre elterjedtebbek. Ennek következő szintje az RFID (rádió frekvenciás helymeghatározás) címkék alkalmazása lehet, amelyekkel folyamatosan nyomon követhető egy – egy termék ami a készletgazdálkodást is automatizálhatja. Ezzel a technológiával emberi beavatkozás nélkül menedzselhetőek az utánrendelések is.

 

A kiterjesztett valóság (AR – Augmented Reality) a vásárlókkal való kommunikáció fontos elemévé válhat. Az okos telefont a megfelelő applikációval kommunikáló “okos címke” fölé kell helyezni, ami máris tanácsot ad az embereknek a termék felhasználásáról – például megnyithat egy szakácskönyvet, videóval illusztrálhat recepteket.

 

A szavatossági idő nyomon követhetőségére is keresik a megoldásokat a gyártók. Már biztató kísérletek folynak a TTI (time-temperature-indicator) névre keresztelt címke-megoldással, ami például folyamatosan méri a hűtött termékek hőfokát, ha hosszú ideig a megszabott hőmérsékletnél melegebb környezetben volt az adott termék, akkor a címke elszíneződik, jelezve ezzel, hogy fogyasztásra nem javasolt az étel.

 

Az NFC-technológia szintén az okos csomagolások sarokkövévé válhat. A nagy italgyártók a prémium kategóriás termékeiket már most ellátják egy kódolt NFC chippel, amely tartalmazza a termék minden fontos adatát és legfőképpen hitelesíti azt, hogy az italt valóban ők készítették, azaz nem hamisítvány.

 

A korszerű csomagolások elkészítése a digitális nyomdai megoldásokat helyezik előtérbe, mert ez az a flexibilis technológia, amely képes gyorsan, akár egy nap alatt 10-12 különböző dizájnt hordozó terméket is, pár ezres darabszámban előállítani.

 

 

Forrás: Good Option

Adjon visszajelzést!