A Duna oldaláról gyűjtik a szemetet

A Duna oldaláról gyűjtik a szemetet

Munkába állt a Tersus hulladékgyűjtő hajó

 

Környezetkímélő módon gyűjtik a hulladékot Budapesten a dunai hajókról és a folyóparti szórakozóhelyekről. Hónapok óta próbaüzemben jár a Tersus hulladékgyűjtő hajó, amely a Duna felőli oldalról gyűjti be a hulladékot.

Az új környezetkímélő szolgáltatás indítását bejelentő sajtótájékoztatón Spányik Gábor, a MAHART PassNave ügyvezetője elmondta, hogy a projekt megvalósítására a cég mintegy 200 ezer eurót fordított – a hajó, az azt fogadó ponton és a parti infrastruktúra fejlesztése került ennyibe.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára közölte, hogy a Dunán hajón Budapestre érkező vendégek száma az utóbbi időben dinamikusan növekszik, meghétszereződött. Most éves szinten mintegy 160 ezer turista érkezik a magyar fővárosba szállodahajókon.

Felidézte, a projekt sikeres kivitelezésében közreműködött az FKF Nonprofit Zrt. és a Főkert Nonprofit Zrt. is.  Tasó László megemlítette, hogy a kormány számít a MAHART PassNave közreműködésére a jövő évi budapesti vizes világbajnokság közlekedésének zökkenőmentes lebonyolításéban.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, a Garam 2 átépített ponton (zöld kikötő) átadásakor kézenfekvőnek nevezte, hogy a szálloda- és étteremhajókon keletkező hulladékot a vízfelőli oldalon gyűjtsék össze. Így ugyanis tehermentesíteni lehet a rakpartokat, kisebb lesz a zaj- és a károsanyag-kibocsátás is.

A hulladékgyűjtő hajó – az első hónapok tapasztalatai alapján mintegy 30-40 köbméter (átlagosan 16 tonna) szemetet tud naponta szelektív formában elszállítani. Ez 7-8 darab, 180 fős, kabinos hajó kiszolgálását jelenti.

Adjon visszajelzést!