Tokió figyelmeztette Londont

Tokió figyelmeztette Londont

Japán cégek más országokba helyezhetik brit érdekeltségeik központját

 

A japán kormány arra figyelmeztette Londont, hogy a japán vállalatok máshová helyezhetik át Nagy-Britanniában bejegyzett érdekeltségeik központját, ha a brit gazdaság kikerül az EU-jogszabályok hatálya alól.

Értesülések szerint a felhívást a japán külügyminisztérium küldte a minap a miniszterelnöki hivatalnak. A felhívás szerint azok a japán vállalatok, amelyek Nagy-Britanniába telepítették európai központjukat, áthelyezhetik azokat a kontinentális EU-tagállamokba, ha Nagy-Britanniában megszűnik az uniós jogszabályok hatálya.

A japán kormány kéri, hogy London legyen tekintettel a brit gazdaságban végrehajtott japán befektetésekre, és a Királyság valamint az EU a leghamarabb vázolja fel a Brexit folyamatának részleteit.

Japán azt szeretné, hogy az Egyesült Királyság és az EU közötti áruforgalom továbbra is mentes legyen a vámterhektől, a brit gazdaságban tevékenykedő japán cégek a jövőben is toborozhassanak megfelelő szakképzettségű európai munkaerőt, és továbbra is harmonizált európai szabályozási rendszert szeretne a Nagy-Britanniában tevékenykedő japán vállalatok számára. Ez összességében azt jelenti, hogy a japán kormány maradéktalan hozzáférést akar a brit gazdaságban jelenlévő japán vállalatoknak az EU egységes belső piacához az unióból való kilépést követően is.

Az Európai Bizottság jelenlegi álláspontja viszont az, hogy ha Nagy-Britannia továbbra is hozzá akar férni az EU egységes belső piacához, akkor tartania kell magát az unión belüli mozgásszabadság alapelvéhez. Theresa May brit miniszterelnök azonban legutóbbi nyilatkozatában is kijelentette, hogy a brit választók nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését ugyanabban a formában, ahogy az eddig történt.

Japán részről nem ez az első felhívás, amely kérdésessé teszi a japán cégek nagy-britanniai beruházásainak jövőjét.  Abe Sindzó japán miniszterelnök, a népszavazás előtti Londoni látogatását záró sajtóértekezletén kijelentette: a japán cégek jóval kevésbé tartanák vonzó befektetési helyszínnek a brit gazdaságot, ha Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból. Nagy-Britanniában hozzávetőleg ezer japán vállalat 140 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és sokan közülük éppen azért hoztak létre brit érdekeltségeket, hogy innen elérjék az EU egységes belső piacát is.

A brit gazdaságban mások mellett olyan japán óriáscégek is működtetnek jelentős gyártási és szolgáltatási központokat, mint a Hitachi, a Honda, a Nissan és a Toyota.

Forrás: MTI

Adjon visszajelzést!