Teherkompot adtak át Esztergom és Párkány között

Teherkompot adtak át Esztergom és Párkány között

A komp a legnagyobb kamionok átkelését is lehetővé teszi

 

Határon átnyúló együttműködésben készült teherkompot adtak át Esztergom és Párkány között. Ezzel megszűnt a Esztergom és Párkány közötti áruszállítás fő akadálya, mert a komp a legnagyobb kamionok átkelését is lehetővé teszi.

 

Mindkét kormány azon dolgozik, hogy a következő években számos hasonló eseményre kerüljön sor – mondta köszöntőjében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

 

Érsek Árpád, a Szlovák Köztársaság közlekedési, építésügyi és régiófejlesztési minisztere kijelentette, hogy “jó úton járunk”, “kívánatos lenne, ha minden 20 kilométeren lenne valamilyen átkelő a két ország között”.   Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a beruházás fellendülést hoz Esztergom és Párkány térségének.

 

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója ismertette, a teherkomp napi 150-200 kamion átkelését teszi lehetővé a szlovák és a magyar oldal között.

 

Az Esztergomtól mintegy 1,5 kilométerre nyugatra megépült átkelőn 15 perc alatt jutnak át a túlpartra a kamionok. Egy időben két komp közlekedik, a hajók terhelhetősége 1500 tonna, rakfelületük 1800 négyzetméter , szállítási kapacitásuk 25 darab 40 tonnás kamion.

 

A fejlesztés a magyarországi 11-es főút és a szlovákiai 63-as főút között teremt közvetlen kapcsolatot.

Adjon visszajelzést!