A londoni City elvesztheti a hozzáférést az EU belső piacához

A londoni City elvesztheti a hozzáférést az EU belső piacához

Veszélyben vannak a passporting-jogok 

 

A német jegybank vezetője szerint a londoni City pénzügyi központjának bankjai elveszíthetik szolgáltatásnyújtási engedélyüket a kontinentális EU-gazdaságokban, ha Nagy-Britannia úgy távozik az Európai Unióból, hogy az uniós belső piaccal is megszakítja a kapcsolatokat.

Jens Weidmann hozzátette: ebben a helyzetben több pénzügyi intézmény is “átgondolhatja”, hogy hol legyen központi telephelye. Frankfurt “vonzó” alternatívát kínálhat, és “szívesen is látná a (Londonból) újonnan érkezőket”.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem számít “tömeges átvándorlásra” a Cityből Frankfurtba.

A passporting-jogok elveszítésének kockázataira már nagy londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet.
A világ egyik legnagyobb munkapiaci szolgáltató csoportja, a ManpowerGroup új negyedéves felmérésében megállapította, hogy a City vállalatvezetőinek körében különösen jelentős mértékben gyengült a foglalkoztatási kilátások megítélése a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás óta.

A Manpower szakértői szerint a Londonban megtelepedett pénzügyi szolgáltató cégek legfőbb aggálya az, hogy a City bankjai megtarthatják-e a passporting-jogokat Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után is. A cég szerint a citybeli pénzügyi cégek munkaerőtoborzási hajlandóságának gyengülése azt tükrözi, hogy a szektor borúlátóan ítéli meg e jogok megtarthatóságának esélyeit.

A Manpower hangsúlyozta, hogy a londoni City két legnagyobb kontinentális riválisa, Párizs és Frankfurt máris “udvarol” a City nagy cégeinek. A felmérés adatai szerint a dublini pénzügyi szolgáltatási állásokra Londonból beadott jelentkezések száma 800 százalékkal ugrott meg a brit népszavazás óta.

 

Az Economist Intelligence Unit (EIU) elemzői hangsúlyozták: a City közvetlenül 350 ezer, közvetve ennél kétszer több alkalmazottat tart el – többet, mint ahányan a legfőbb kontinentális vetélytársnak tartott Frankfurtban összesen laknak. A City esetleges leépülése a brit költségvetést is súlyosan érintené, hiszen a londoni pénzügyi központ adja a brit adóbevételek tíz százalékát.

 

A Financial Times kormányforrásokat idéző beszámolója szerint a brit kormányon belül Philip Hammond pénzügyminiszter a fő szószólója annak, hogy Nagy-Britannia a Brexit után is őrizze meg “a lehető legnagyobb mértékű” hozzáférését az uniós belső piachoz. A londoni gazdasági napilap forrásai szerint Hammond rendszeresen felhívja Theresa May miniszterelnök figyelmét a teljes kivonulás veszélyeire, a “hard Brexit” hívei – mindenekelőtt Boris Johnson külügyminiszter – azonban a teljes szakítást szorgalmazzák, beleértve a kivonulást az EU egységes piacáról.

Forrás: MTI

Adjon visszajelzést!