Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása

Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása

Pályázat a kis- és középvállalkozások épületenergetikai fejlesztéseinek megvalósítására

 

A kormány közzétette a “Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel” című Felhívását (VEKOP-5.1.1-5.1.2-16).

 

A Felhívás a kis- és középvállalkozásoknak szól, a primer energiafelhasználás csökkentés, valamint megújuló energiaforrás-felhasználás növelése által az üvegházhatást okozó gázok kibocsátás csökkentésének megvalósítása érdekében.

A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az épületállomány energiahatékonyságának javítását. A cél elérését a Kormány a kis- és középvállalkozások együttműködésével tervezi megvalósítani jelen Felhívásban foglalt feltételek mentén.

 

A rendelkezésre álló forrás
A Felhívás meghirdetésekor a támogatási programra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 11,76 milliárd Ft.

  • amelyből vissza nem térítendő támogatás összege: 5,88 milliárd Ft,
  • kölcsön összege: 5,88 milliárd Ft.

Jelen Felhívás forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 170-280 db.

 

Az együttműködés keretében a Kormány vállalja, hogy:

  • A Felhívás feltételeinek megfelelő projekteket jelen Felhívás keretében 3 millió Ft és 50 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatásban, valamint 3 millió Ft és 50 millió Ft közötti kedvezményes kamatozású kölcsönben (a továbbiakban: kölcsön) részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig;
  • A támogatási előleggel kapcsolatos feltételeknek megfelelő támogatott projekteknek jelen Felhívás keretében a megítélt vissza nem térítendő támogatás legfeljebb 50%-ának megfelelő támogatási előleget biztosít.

A támogatási kérelmet benyújtó szervezetek az együttműködés keretében vállalják, hogy:

  • Projektjük megvalósításával hozzájárulnak a primer energia felhasználás csökkentés és a megújuló energiaforrás-felhasználás növelés céljának eléréséhez;
  • A kapott vissza nem térítendő támogatáson és kölcsönön felül önerőből finanszírozzák a projektet;
  • A vissza nem térítendő támogatás vonatkozásában támogatói okiratot, illetve a kölcsönre vonatkozóan kölcsönszerződést kötnek;
  • A fenntartási időszak végéig a projektet működtetik, valamint a kapott kölcsönt a kölcsönszerződésben foglalt feltételeknek megfelelően törlesztik.

A támogatási kérelmek benyújtása 2016. november 15-től 2018. november 15-ig lehetséges. Ezen időszak alatt a támogatási kérelmek értékelése folyamatosan történik.

 

A teljes Felhívás innen letölthető.

 

Adjon visszajelzést!