Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe háromhavi csúcsra emelkedett

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe háromhavi csúcsra emelkedett

Gyorsult a növekedés az euróövezet feldolgozóiparában szeptemberben

 

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) háromhavi csúcsra, 52,6 pontra emelkedett az augusztusi 51,7 pontról – derült ki a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet felmérésének hétfőn közölt végleges adataiból. A végleges adat megegyezik az előzetes értékkel, illetve összhangban áll az elemzői várakozásokkal.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat teljesítményének növekedését, ez alatti értéke ennek csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb pont érték a növekedés ütemének gyorsulására utal. Az euróövezeti feldolgozóipari BMI márciusban már a 39. hónapja volt az 50 pontos határ felett.

A legnagyobb mértékű növekedést Németországban mérték, ahol 0,7 ponttal nőtt az index. Gyorsult a növekedés Ausztriában, Spanyolországban, Olaszországban, míg Franciaország  emelkedéssel, de 50 pont alatti értékkel tovább közeledett a stabilizálódáshoz. Hollandiában  és Írországban enyhén lassult a növekedés, Görögországban pedig elhanyagolható mértékben esett vissza a feldolgozóipar teljesítménye.

Szeptemberben az új megrendelések felfutásának volt köszönhető a termelés növekedése az euróövezetben: a külföldi és a belföldi rendelésállomány egyaránt gyarapodott. A foglalkoztatás tovább növekedett, immár a 25. egymást követő hónapban. Az árakat illetően az infláció szempontjából kedvező jel, hogy a beszerzési árak 2015 júliusa óta a legnagyobb mértékben emelkedtek ezzel együtt a kibocsátási árak nem változtak, mivel a németországi és az írországi drágulás hatását ellensúlyozta a többi országban tapasztalt árcsökkenés.

A szeptemberi felmérésnek az a fő üzenete, hogy az euróövezeti feldolgozóipar továbbra is biztatóan szolid ütemben bővül, a beszerzésimenedzser-index azt mutatja, hogy a harmadik negyedévben éves összehasonlításban 2 százalékkal bővült a termelés, és szeptemberben erősödött a növekedés üteme – kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Hangsúlyozta, hogy a termelés növekedése a piacok keresletének erősödéséből adódik, az új álláshelyek száma az utóbbi négy évet tekintve az egyik legnagyobb ütemben emelkedett a feldolgozóiparban.

(MTI)

Adjon visszajelzést!