BREXIT után – gondok a briteknél

BREXIT után – gondok a briteknél

A hiányszakmák betöltését ösztönző bevándorlási szabályokra van szükség

 

A brit belügyminiszter szerint a külföldiek nagy-britanniai munkavállalásának szabályozását úgy kellene átalakítani, hogy az elsősorban a hiányszakmákban üresen álló munkahelyek betöltését segítse.

Amber Rudd a kormányzó brit Konzervatív Párt éves kongresszusán felszólalva kijelentette: továbbra is érvényes az a cél, hogy a nettó bevándorlást a kormány fenntartható szintre szorítsa le.

Rudd szerint azonban ez nem valósítható meg egyik napról másikra. Az elképzelések között szerepel például a vállalatok számára külföldi munkaerő felvétele esetén előírt tesztek szigorítása, mert a jelenlegi rendszerben túl gyakran ér brit munkavállalókat hátrányos megkülönböztetés.

A brit belügyminiszter kijelentette, hogy a tesztek megerősítésével a cél az, hogy a brit vállalatok elsősorban a hiányszakmák betöltetlen állásaira toborozzanak külföldi munkaerőt. Mindemellett ösztönözni kell azt is, hogy a vállalati szektor járuljon hozzá a hazai szakképzés javításához.

Amber Rudd néhány egyik törvényszigorítási elképzelése szerint a kormány szabadságvesztéssel sújtható bűncselekménnyé nyilvánítaná, ha ingatlantulajdonosok lakásokat adnak ki olyan külföldi bérlőknek, akikről tudják, hogy illegálisan tartózkodnak Nagy-Britanniában.

A brit bankoknak a jövő év őszétől rendszeresen ellenőrizniük kell ügyfélkörüket, hogy ne nyújthassanak banki szolgáltatásokat illegális bevándorlóknak.

A bevándorlás sok hasznot hozott a brit gazdaságnak, a társadalomnak és a kultúrának, ezért olyan megoldásra van szükség, amely a nettó bevándorlás csökkentése mellett továbbra is ösztönzi “a legokosabbak, a legjobbak” nagy-britanniai munkavállalását – mondta Amber Rudd.

Ehhez hasonló véleményt fogalmazott meg Philip Hammond pénzügyminiszter is kijelentve: a brit kormány nem arra fogja felhasználni a jövőbeni bevándorlási szabályozást, hogy “bezárja az ajtót” a magasan képzett külföldi munkaerő előtt, ha jelenlétük elősegíti a befektetések beáramlását és a növekedést.

Theresa May brit miniszterelnök véleménye szerint az EU-tagságról tartott júniusi népszavazás megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt.

A brit kormány hivatalosan azonban még nem részletezte, hogy az EU-tagság megszűnése után pontosan milyen eszközökkel kívánja szabályozni a bevándorlást.

(MTI)

Adjon visszajelzést!