Eltűnőben a kkv-k beruházási kedve

Eltűnőben a kkv-k beruházási kedve

Jelenleg a cégvezetők 44%-a gondolkodik fejlesztésben a következő egy év során

 

Nagyot zuhant a vállalkozások beruházási szándéka, a cégvezetők kevesebb mint fele gondolkodik fejlesztésben a következő év során.  Nagyobb beruházási kedvre az ipari és a mezőgazdasági, valamint a középvállalkozásoknál számíthatunk – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból. A célokat tekintve a gépek, berendezések korszerűsítése áll az élen, megelőzve a sok éven keresztül legnépszerűbb informatikai fejlesztéseket.

A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adata szerint a tavalyi javulást követően újra alábbhagyott a cégek beruházási hajlandósága. “A következő egy év során a vállalkozások kevesebb mint fele, tervez valamilyen fejlesztést, ez jelentős visszaesés az előző negyedévhez képest. E mögött feltehetően az áll, hogy a szektort célzó EU pályázatok beindulása továbbra is várat magára. A kisebb-nagyobb javulások ellenére 2014 óta folyamatosan csökken a beruházási szándék. Az első félévet nézve 17%-kal csökkent a beruházási teljesítmény az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

“A célokat tekintve kivételesen a gépek, berendezések fejlesztése áll az élen, hiszen az elmúlt 12 évben rendre az IT beruházások élveztek elsőbbséget. “ – részletezte az eredményeket a szakember.

A beruházási szándék nagymértékben függ a vállalkozás profiljától. Legnagyobb arányban a mezőgazdasági és az ipari szektorban számíthatunk fejlesztésekre a következő egy év során. A kereskedelmi és szolgáltató cégek az előbb említett szektoroknál jóval visszafogottabban terveznek beruházni. Az agráriumban és az iparban nem meglepő módon elsősorban gépi, míg a kereskedelmi és szolgáltató szektorban az informatikai fejlesztéseken van a hangsúly.

A cég tevékenysége mellett a mérete is jelentős befolyásoló tényező a fejlesztési terveknél. A mikro- és kisvállalkozások kevésbé, a középvállalkozások jelentősebb mértékben készülnek beruházni.

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásában a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2016. május 24. – június 6. között történt.

(WELL PR Agency)

Adjon visszajelzést!