Startolt Kínában a világ legnagyobb szmogporszívója

Startolt Kínában a világ legnagyobb szmogporszívója

Ékszerek készülnek a szmogból

 


szmoggyuru-honlapraA szmogsemlegesítő torony óránként 30 000 köbméternyi levegőt tisztít meg.
 Az összegyűjtött “melléktermék” újrahasznosításra kerül, a szennyeződésből ékszerek készülnek.

A két leggyakoribb alkotóelemet, a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű porszemcséket (PM2.5) és a 10 mikrométernél kisebb szálló por (PM10) 75%-át szűri ki. Beszívja a károsanyagokkal telített levegőt, majd a tisztítás után az oldalain elhelyezett nyílásokon kifújja azt. Körülbelül 1 400 wattnyi áramot használ (kb. mint egy boiler). A torony ionizációs technológiával működik: egy elektróda pozitív töltésű ionokat küld a levegőbe, melyek megkötik a finom porszemcséket és szennyező részecskéket. Ezután az ionnal kötött részecskék egy negatív töltésű felülethez – egy ellentétes elektródához – tapadnak, és a szennyeződés immár a torony belsejében tárolódik.
A toronyban tárolt melléktermékek tovább hasznosulnak: az összegyűlt – elsősorban szén – részecskéket összetömörítik, és különböző, apró szuveníreket készítenek belőlük. A gyűrűkbe és mandzsettagombokba beépített kis “szmogkocka” 1000 köbméternyi levegőből származó szennyeződést tartalmaz.

A tornyot a Kickstarter kampányban még 2015 augusztusában összegyűlt 113,153 euróból kezdték építeni, s a szerkezet azóta világhódító útra indult. A Kínai Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával Peking után három másik városban is felállítják majd.

Kínában a világon a legnagyobb a légszennyezettség, tavaly Pekingben a PM2,5 szint 17-szer volt magasabb, mint a WHO által ajánlott határérték. Ugyanakkor a szmogporszívó nem az egyetlen megoldás, mellyel kíséreteznek Kínában, többek között például drónokat is bevetnek a légszennyezés megfékezésére.

(Ecolounge)

Adjon visszajelzést!