Tovább növekedett a munkaerő-kölcsönzők forgalma 2015-ben

Tovább növekedett a munkaerő-kölcsönzők forgalma 2015-ben

A munkaerőhiány miatt is egyre gyakoribb megoldás a munkaerő-kölcsönzés

 

A Trenkwalder tapasztalatai szerint immár nem csupán a szezonális munkák során fellépő munkaerőigény kielégítésére, hanem a munkaerőhiány miatt kieső munkaerő pótlására is egyre gyakrabban a kölcsönzéshez folyamodnak a cégek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium statisztikái azt mutatják, hogy a munkaerő-kölcsönzés továbbra is jellemzően a fizikai munkakörökben fordul elő. Többségében a feldolgozóiparban kaptak munkát. A szellemi munkát végzők jobbára adminisztratív szolgáltatásokat végeznek: ügyintézők, ügyviteli alkalmazottak.

A kölcsönzött munkavállalók nem kevesebb, mint 91 százaléka teljes munkaidőben dolgozott tavaly. 2014-hez képest 11 százalékkal csökkent a részmunkaidőben, míg 25 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben dolgozók létszáma. Az összes foglalkoztatott döntő többségét határozatlan idejű munkaszerződéssel alkalmazták a munkaerő-kölcsönző cégek, ami azt mutatja, hogy egyre több kölcsönzött munkavállaló folyamatosan állásban marad.

A feldolgozóiparban jelentkező egyre erősödő munkaerőhiány a munkaerő-kölcsönzés piacán is érezteti a hatását – mutatott rá Fehér Tamás, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója. – Egyre szélesebb területen zajlik a kölcsönzött munkaerő foglalkoztatása. A kölcsönzött munkaerőnek tavaly 19 százalékát át is vették a munkáltatók saját állományba, lehetővé téve számukra a cégen belüli karrier építését.”

A munkaerő-kölcsönzés jelenleg mintegy 5 ezer munkáltatónak kínál rugalmas, az üzleti helyzetekre gyorsan reagáló megoldást. Magyarországon közel 1100 munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céget tartanak nyilván, ám a piac erősen koncentrált: a teljes piac tavalyi nettó árbevételének (202 milliárd forint) 28 százalékán a lista élén álló három szereplő (Prohumán, Trenkwalder, Addeco) osztozott.

A kölcsönvevő cégek részéről ugyanakkor egyre nagyobb igény van olyan megoldásra, amely kiküszöböli a kölcsönvevő terheit (munkaszervezés, baleseti felelősség, motiváció megteremtése, stb.), miközben a kölcsönzés előnyei továbbra is megmaradnak. Ezért a munkaerőpiacon egyre szélesebb körben szerveznek ki egészében olyan időszakosan felmerülő ipari folyamatokat, mint a komissiozás, raktári anyagmozgatás, minőség-ellenőrzés, csomagolás, összeszerelés, stb., amelyeket korábban főként kölcsönzött munkaerővel végeztettek el. “Ebben a konstrukcióban a megrendelő a holtidő után nem fizet, kötbérezési lehetősége van, miközben a fluktuáció is jóval a kölcsönzési konstrukcióban tapasztalt mérték alatt marad” – tette hozzá a Trenkwalder ügyvezetője.

(Target Communications)

Adjon visszajelzést!