BMI: Vége a nyári leállásoknak

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 57,0

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem az idei év legerősebbike, köszönhetően a nyáron sok helyen jelentkezett leállások végének is. Egy hónapig tartott a szűkülés, aminek 2016 januárban vége szakadt, és kilencedik hónapja jelez bővülést az index. Az elmúlt egy évben jellemzően két érték, 55 pont, illetve 51-52 pont körül tömörültek a havi megfigyelések, a szeptemberi ezeket meghaladja. A 2016 szeptember havi index 5,3 százalékponttal magasabb az augusztusi (51,7) értéknél, és az elmúlt egy év legmagasabb értéke. Szeptember összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a szeptembereké 52,0). Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag ezt felülmúló volt (53,3). Az idei érték a legmagasabb szeptemberi érték 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

Szeptemberben a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek többségükben növekedtek augusztushoz képest.

Az ütem erősebben változott, ezúttal 7,7 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (61,4), és ezzel negyvenedszer bővült zsinórban a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (63,5) javult (12,0 százalékponttal nőtt) augusztushoz képest, és a beszerzett mennyiség emelkedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (61,0) értéke 7,7 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (53,9) ezúttal nagyobb lett augusztushoz képest, és az árak enyhébb ütemű növekedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt öt hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (49,3) romlott, értéke 0,2 százalékponttal alacsonyabb az augusztusinál, és e hónapban az átfutási idők hosszabbodására utal.

Szeptemberben magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, és az érték nincs túl közel az 50,0 ponthoz.

A késztermékkészletek is nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (58,6) szeptemberben 10,9 százalékponttal lett magasabb.A késztermékkészletek indexe (56,7) 7,2 százalékponttal lett nagyobb, és ezzel a készletmennyiség újbóli növekedésére utal.

A külpiaci mutatók augusztushoz képest hasonlóan alakultak. Az importindex (59,9) magasabb lett, és további bővülést jelez. Az exportindex értéke (58,1) az idei év negyedik legmagasabb értéke, és az export további bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (51,4) 2016-ban négy hónapban hozott szűkülést. Az előző hónaphoz képest 2,9 százalékponttal nagyobb az index értéke, két hónap szűkülés után javulást jelezve első alkalommal.

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply …

A kiadványról bővebben itt olvashat.

 

Adjon visszajelzést!