Kétévi csúcson a brit infláció

Kétévi csúcson a brit infláció

Csaknem két éve nem mért szintre gyorsult a múlt hónapban a brit infláció

 

Londoni elemzői vélemények szerint a font meredek ívű gyengülése miatt az infláció a következő hónapokban várhatóan még tovább emelkedik.

A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi adatismertetése szerint a fogyasztói árindex szeptemberben 1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Nagy-Britanniában legutóbb 2014 novemberében mértek ilyen ütemű tizenkét havi inflációt, és 2014 júniusa óta nem gyorsult ilyen mértékben az éves infláció egyik hónapról a másikra.

Augusztusban 0,6 százalék volt az éves brit inflációs ráta.

A szeptemberi drágulási ütem meghaladta a várakozásokat is: az előrejelzési konszenzus 0,9 százalékos éves összevetésű inflációt valószínűsített a múlt hónapra.

Az ONS szerint az infláció múlt havi gyorsulásában még nem a font gyengülése volt az elsődleges tényező, hanem az üzemanyagárakban belépő éves bázishatás.

A Bank of England – a brit jegybank – legújabb előrejelzése szerint a brit infláció 2018-ra már eléri a 2,4 százalékot, és ennek elsődleges oka a font meredek gyengülése lesz.

A brit kormány 2 százalékos éves inflációs cél követését írja elő a BoE számára. A jegybank kormányzója, Mark Carney azonban a minap kijelentette: a Bank of England a brit EU-tagság megszűnéséből eredő reálgazdasági sokkhatás enyhítése végett hajlandó lesz szemet hunyni a kijelölt célt valamivel meghaladó infláció felett, és csak akkor kezd monetáris szigorításba, ha az infláció gyorsulása folyamatossá válik.  A font 17 százalékkal gyengült az euróval szemben, kereskedelmi súlyozású árfolyamindexe pedig mélységi rekordra süllyedt az EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás óta.

Londoni pénzügyi elemzők a jelenlegi árfolyamkörnyezetben a Bank of England előrejelzésénél is meredekebb inflációs gyorsulást várnak.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics új prognózisa szerint az éves brit infláció már a jövő év első felében átlépi a brit jegybank számára előírt 2 százalékos célszintet, és 2018-ban 3,2 százalékon tetőzik, mielőtt a font eddigi gyengülésének inflációs átszűrődő hatása enyhülni kezdene.

A cég modellszámításai szerint azonban, ha a font további 5-10 százalékkal gyengül, az infláció 3,5-4 százalékon is tetőzhet a következő években.

A ház londoni elemzőinek megítélése szerint a font már most nagyobb mértékben zuhant, mint amennyire a Bank of England és az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve várható jövőbeni alapkamat-divergenciájából következtetni lehetne. A Capital Economics szerint ez már a brit gazdaságpolitikába vetett befektetői bizalom és a brit reálgazdasági kilátások hosszú távú károsodásának első jele lehet.

Ha a font még tovább zuhan, akkor a Bank of England lépésváltásra kényszerülhet, és az már valós fontválságot jelezhet – hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A Bank of England egyelőre enyhítési ciklusban jár: augusztusban 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A jegybank emellett 435 milliárd fontra (150 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet.

(MTI)

Adjon visszajelzést!