Könnyebbség a HU-GO rendszerben
Útdíj - A fizetős szakaszokat jelző táblák kihelyezése az M0-ás autóúton

Könnyebbség a HU-GO rendszerben

Az utólagos fizetési mód egyszerűsíti a vállalkozások életét

 

A HU-GO rendszerben hamarosan megnyíló új lehetőség, az utólagos fizetési mód egyszerűsíti a vállalkozások életét. A stabil üzleti vállalkozások adott esetben pluszköltség nélkül, akár havi elszámolással, az úthasználatot követően tudják kiegyenlíteni számlájukat.

Az utólagos fizetési konstrukció Általános Szerződési Feltételei december 21-től lesznek elérhetőek. A fuvarozónak először egy kérelmet kell benyújtania, valamint nyilatkoznia kell arról, hogy a cég ellen nem indítottak csődeljárást, felszámolást, végelszámolási eljárást, nincs lejárt tartozása, és a megfelelő hatósági engedélyekkel rendelkezik.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az ÁSZF hatályba lépését követően, január 6-tól fogadja be a kérelmeket a szükséges dokumentációval. Az útdíjak beszedésére alapított állami cégnek, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nek, a felelős banki hitelfelvételi, hitelügyintézési gyakorlathoz hasonló gondossággal kell eljárnia a központi költségvetés bevételét képező útdíjak kezelésében. A 30 napos elbírálási és kiértesítési időszak alatt a NÚSZ megvizsgálja a benyújtott iratokat, valamint kiértékeli az igénylő vállalkozást. A NÚSZ az elbírálás során a nemzetközileg is ismert Altman-modellt alkalmazza, a helyi piac sajátosságaival.

A hitelképes fuvarozókat stabilitásuk és fizetőképességük alapján három csoportba sorolják. Az alacsony kockázatú ügyfélnek nem kell biztosítékot nyújtania, a közepes kockázatú ügyfélnek és a magas kockázatú ügyfélnek bankgaranciát vagy készpénzóvadékot kell biztosítania az előre megállapított elszámolási időszak figyelembe vételével. A fuvarozók kiértesítését követően lehet megkötni a szerződéseket, ennek megfelelően február elejétől már lehetőség lesz utólagos fizetési móddal heti, kétheti, vagy akár havi elszámolással az úthasználatot követően kiegyenlíteni az úthasználati díjat.

A most kidolgozott utólagos fizetési módot az ügyfelek, partnerek visszajelzései alapján tovább fogja fejleszteni a NÚSZ.

(NÚSZ)

Adjon visszajelzést!