BMI: Még kitart a lendület

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 57,0

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem az idei év második legerősebbike, a szeptemberi lendület, ha némileg gyengébben is, de egyelőre kitart. Egy hónapig tartott a szűkülés, aminek 2016 januárban vége szakadt, és tizedik hónapja jelez bővülést az index. Az elmúlt egy évben jellemzően két érték, 54-55 pont, illetve 52-53 pont körül tömörültek a havi megfigyelések, az októberi ezeket meghaladja. A 2016 október havi index 0,2 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberi (57,2) értéknél, és az elmúlt egy év második legmagasabb értéke. Október összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; az októbereké 52,0). Az elmúlt három évben az októberi átlag ezt felülmúló volt (53,4). Az idei érték a legmagasabb októberi érték 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

 

Októberben a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek nagyobbrészt csökkentek szeptemberhez képest.
Az ütem enyhén változott, ezúttal 1,7 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (63,3), és ezzel negyvenegyedszer bővült zsinórban a rendelésállomány.
A beszerzési mennyiség indexe (61,5) romlott (2,2 százalékponttal csökkent) szeptemberhez képest, de a beszerzett mennyiség emelkedésére utal.
A termelési mennyiség indexének (61,6) értéke 0,4  százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.
A beszerzési árak indexe (53,4) ezúttal kisebb lett szeptemberhez képest, és az árak enyhébb ütemű növekedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt hat hónapban emelkedést mutatott az index értéke.
A szállítási átfutási idő indexe (47,6) romlott, értéke 1,6 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberinél, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Októberben magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de az érték közelebb került az 50,0 ponthoz. A késztermékkészletek is némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (54,8) októberben 3,9 százalékponttal lett alacsonyabb.
A késztermékkészletek indexe (52,0) 4,7 százalékponttal lett kisebb, és ezzel a készletmennyiség további növekedésére utal. A külpiaci mutatók szeptemberhez képest eltérően alakultak.
Az importindex (59,4) alacsonyabb lett, de további bővülést jelez.
Az exportindex értéke (60,1) az idei év második legmagasabb értéke, és az export további bővülésére utal.
A foglalkoztatási index (51,0) 2016-ban négy hónapban hozott szűkülést. Az előző hónaphoz képest 0,4 százalékponttal kisebb az index értéke, de két hónap szűkülés után javulást jelezve második alkalommal.

 

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply …

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!