Raklap munkacsoport az MLBKT legújabb „kiscsapata”

Raklap munkacsoport az MLBKT legújabb „kiscsapata”

Az European Pallet Association e.V. (Európai Raklap Szövetség) mint az MLBKT tagja azzal az ötlettel állt az MLBKT vezetősége elé, hogy szeretne  egy raklap munkacsoportot létrehozni a Társaságon belül.

 

A munkacsoport célja, hogy fórumot biztosítson az azonos érdekkörbe tartozó elsősorban raklap felhasználó szakemberek számára, lehetőséget nyújtson a tapasztalatok megosztására, a specifikus kérdések megvitatására, a szakterület, illetve az elért eredmények nyilvánossá tételére.

Az ötlet nyitott fülekre talált, a munkacsoport megalakult ”MLBKT Raklap, Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi munkacsoport” néven.

 

A munkacsoport közös céljai:

  • Fellépni a raklaphamisítás ellen és a hamis raklapok használata ellen.
  • A raklapfelhasználók részére egységes raklapkezelési elvek (kézikönyv) kialakítása és gyakorlati bevezetése.
  • Egységes raklap minősítőtábla használatának bevezetése a kereskedelmi és logisztikai rendszerekbe, valamint raktárakba.
  • A  hulladék gazdálkodás kérdéseinek megvitatása, – különös tekintettel a hulladék raklapok csererendszerbe való visszakerülésének megakadályozására.
  • A raklap hulladék kezelése – szellemi jogvédelmi szempontok figyelembe vételével.
  • A raklapokat terhelő környezetvédelmi termékdíj kérdéseinek tisztázása.
  • Mennyire „zöld” , mennyire gazdaságos a faraklap?

 

A munkacsoportot létrehozói között megtaláljuk a Magyar Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ), az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ), a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt., a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ), a Logisztikai Egyeztető Fórum (LEF) képviselője mellett az UIC-EUR raklap és az EPAL raklap képviselőit is.

A munkacsoport első ülésére 2016. október 19-én került sor, ahol a tagok megvitatták a hulladék raklapok kezelésének, a környezetvédelmi termékdíj és az egységes raklapkezelés legfontosabb kérdéseit és elkezdték az erre vonatkozó javaslatok kidolgozását.

 

A munkacsoport www.raklapmunkacsoport.hu weboldala az érintettek és az érdeklődők számára lehetőséget ad a csoport munkájának követésére, az eseményeken való részvételre, kidolgozott kézikönyvek és egyéb információs anyagok letöltésére.

 

Adjon visszajelzést!