E-útdíj: Hiába az ingyenes szolgáltatás

E-útdíj: Hiába az ingyenes szolgáltatás

Kevesen aktiválták eddig a fuvarozók a HU-GO e-útdíj fizetési rendszer riasztó funkcióját

 

Egyre többen veszik igénybe, de még így is csak a HU-GO folyószámlák 25 százalékán élesítették a funkciót – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ), pedig a tavalyi bevezetés óta a szolgáltatást a fuvarozók által használt gépjárművek 60 százalékára aktiválták.

A szolgáltatás a jóhiszeműen tévesztő fuvarozókat védi, azonnal e-mail értesítést küld a regisztrációnál megadott e-mail címre, ha a NÚSZ ellenőrzési rendszere jogosulatlan úthasználatot állapít meg vagy vélelmez.

A rendszer azonnal figyelmeztet, ha az ellenőrző kamerák téves felhasználói beállítást érzékelnek a fedélzeti eszköznél (OBU), így a megadott adatok ellenőrzésével, pontosításával, szükség esetén egyenlegfeltöltéssel a fuvarozók elkerülhetik a sorozatos bírságokat – áll a közleményben.

A riasztás figyelmeztet hibásan megadott felségjelre vagy rendszámra, esetleg arra, hogy fedélzeti eszköz használata esetén az észleléstől számított 30 percen belül nem érkeztek be adatok a rendszerbe az úthasználati jogosultság megváltásáról.

Kiemelték: ez a riasztás funkció a HU-GO rendszerben regisztrált felhasználók számára elérhető, akkor is ha viszonylati jegy váltásával, vagy ha fedélzeti eszköz segítségével tesznek eleget útdíjfizetési kötelezettségüknek. A szolgáltatás alapbeállításként inaktív, azt a regisztrált felhasználóknak kell aktiválniuk a HU-GO profiljukban.

A szolgáltatásról itt tudhat meg bővebb információt.

Az országos mintegy 6745 kilométer hosszú díjköteles úthálózaton a NÚSZ 110 fixen telepített díjellenőrző portálja, valamint 45 darab mobil adatgyűjtő járműve segítségével ellenőrzi az úthasználati jogosultságot a nap 24 órájában – ismertették.

(MTI)

Adjon visszajelzést!