BMI: Némileg csökkenő ütemű bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 56,6.

a

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem az idei év harmadik legerősebbike, némileg alulmúlva az előző két hónapban mért értékeket. Egy hónapig tartott a szűkülés, aminek 2016 januárban vége szakadt, és tizenegyedik hónapja jelez bővülést az index. Az elmúlt egy évben jellemzően két érték, 54-55 pont, illetve 52-53 pont körül tömörültek a havi megfigyelések, a novemberi ezeket meghaladja. A 2016 november havi index 0,5 százalékponttal alacsonyabb az októberi (57,1) értéknél, és az elmúlt egy év harmadik legmagasabb értéke. November összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a novembereké 51,8). Az elmúlt három évben a novemberi átlag ezt felülmúló volt (53,8). Az idei érték a legmagasabb novemberi érték 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

 

Novemberben a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek nagyobbrészt csökkentek októberhez képest.
Az ütem enyhén változott, ezúttal 0,7 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (64,2), és ezzel negyvenkettedszer bővült zsinórban a rendelésállomány.
A beszerzési mennyiség indexe (60,8) romlott (0,9 százalékponttal csökkent) októberhez képest, de a beszerzett mennyiség emelkedésére utal.
A termelési mennyiség indexének (59,9) értéke 1,9  százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.
A beszerzési árak indexe (60,8) ezúttal nagyobb lett októberhez képest, és az árak erősebb ütemű növekedésére utal.
A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt hét hónapban emelkedést mutatott az index értéke.
A szállítási átfutási idő indexe (48,5) javult, értéke 0,9 százalékponttal magasabb az októberinél, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal.
Novemberben magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de az érték közelebb került az 50,0 ponthoz.
A késztermékkészletek némileg kisebbek lettek az elmúlt hónaphoz képest.
A vásárolt készletek szintje (53,6) novemberben 1,2 százalékponttal lett alacsonyabb.
A késztermékkészletek indexe (47,1) 4,7 százalékponttal lett kisebb, és ezzel a készletmennyiség újbóli csökkenésére utal.
A külpiaci mutatók októberhez képest hasonlóan alakultak.
Az importindex (58,0) alacsonyabb lett, de további bővülést jelez.
Az exportindex értéke (58,2) az idei év hatodik legmagasabb értéke, de az export további bővülésére utal.
A foglalkoztatási index (49,8) 2016-ban már öt hónapban hozott szűkülést.
Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékponttal kisebb az index értéke, két hónap bővülés után romlást jelezve első alkalommal.

 

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply …

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!