Cél: az informatikai végzettségűek számának növelése

Cél: az informatikai végzettségűek számának növelése

Azonnali beavatkozásra van szükség

 

Több mint 2,8 milliárd forint európai uniós és hazai támogatásból kormányzati program indul, amelynek célja az oktatási intézmények és az informatikai vállalkozások közötti együttműködés támogatása azért, hogy jelentősen nőjön az informatikai végzettségűek száma a munkaerőpiacon – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Az NFM azt írta: a Széchenyi 2020 gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program első ütemében több mint 2,8 milliárd forint európai uniós és hazai támogatásból indít programot az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségével (IVSZ) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel (KIFÜ) konzorciumban.

Kara Ákos, a tárca infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára arról beszélt, hogy bár az informatikusok, a digitális gazdasághoz kapcsolódó szakemberek iránt dinamikusan nő a munkaerőpiaci igény, az elmúlt tizenöt év adatai alapján az országban “mind az informatikai képzésekre jelentkezők, mind a felvettek, mind pedig a képzéseket megszerzők száma csökkenő tendenciát mutat”. Hozzátette, a növekvő mennyiségi és minőségi munkaerőhiány hatásai már érzékelhetők a gazdaságban, ami a következő években egyre nyilvánvalóbb korlátozó tényező lehet a digitális gazdaság fejlődésében, a nemzetgazdasági és vállalati szintű versenyképességben. Az államtitkár szerint azonnali beavatkozásra van szükség a területen, aminek egyik meghatározó eleme lehet az említett projekt.

Az NFM idézte Palkovics Lászlót, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatásért felelős államtitkárát is, aki közölte: a vállalkozások és az egyetemek együttműködése több területen, így a kutatás-fejlesztésben, innovációban már bizonyított. Az informatikus-utánpótlás kérdéseire is csak a piac és az egyetemek együttműködésével adható valós válasz.

A tárca tájékoztatása szerint a projekt “naprakész és pontos képet ad” a munkaerőpiaci igényekről, általa konkrét együttműködések jönnek létre egyetemek és informatikai vállalkozások között. A piacon keresett képzési programok jelennek meg az egyetemeken, aktív, alkalmazásfejlesztőként dolgozó vendégoktatók bevonására nyílik lehetőség, ösztöndíjjal támogatott gyakornoki programok indulnak.

A program kiemelt figyelmet fordít az informatikai szakmák társadalmi-gazdasági elismertségének és népszerűségének növelésére, az infokommunikációs és távközlési (IKT) pályaorientáció támogatására az információtechnológiai (IT) pályára “terelést” segítő demonstrációs és élményközpontok létrehozásával.

Rövid idő alatt 13 egyetem jelezte, hogy részt venne a januárban induló kormányzati programban

(MTI)

Adjon visszajelzést!