BMI: Szokásos decemberi lanyhulás

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 52,2.

a

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem ugyanakkor csökkent az előző hónapokhoz képest, köszönhetően többek között az év végi leállásoknak, valamint a kevesebb munkanapnak az ünnepek kapcsán. Egész évben bővülést jelzett az index. A 2016 december havi index 4,1 százalékponttal alacsonyabb a novemberi (56,3) értéknél, és az elmúlt egy év harmadik legalacsonyabb értéke. December összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a decembereké 52,2). Az elmúlt három évben a decemberi átlag ezzel majdnem megegyező volt (52,1). Az idei érték így teljesen átlagos decemberi értéknek tekinthető 1995 óta.


A Beszerzési Menedzser Index komponensei

 

Decemberben a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek nagyobbrészt csökkentek novemberhez képest. Az ütem erősen változott, ezúttal 9,4 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (54,4), és ezzel negyvenharmadszor bővült zsinórban a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (53,6) romlott (7,1 százalékponttal csökkent) novemberhez képest, de a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (52,0) értéke 7,7  százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (64,2) ezúttal nagyobb lett novemberhez képest, és az árak erősebb ütemű növekedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt nyolc hónapban emelkedést mutatott az index értéke. A szállítási átfutási idő indexe (48,3) romlott, értéke 0,1 százalékponttal alacsonyabb a novemberinél, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Decemberben alacsonyabb lett a vásárolt készletek mennyisége, és az érték távolabb került az 50,0 ponttól. A késztermékkészletek némileg kisebbek lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (46,3) decemberben 7,0 százalékponttal lett alacsonyabb. A késztermékkészletek indexe (44,9) 2,0 százalékponttal lett kisebb, és ezzel a készletmennyiség újbóli csökkenésére utal. A külpiaci mutatók novemberhez képest eltérően alakultak. Az importindex (49,5) alacsonyabb lett, és immár szűkülést jelez. Az exportindex értéke (56,0) az idei év negyedik legalacsonyabb értéke, de az export további bővülésére utal. A foglalkoztatási index (51,7) 2016-ban már öt hónapban hozott szűkülést. Az előző hónaphoz képest 1,8 százalékponttal nagyobb az index értéke, egy hónap szűkülés után javulást jelezve első alkalommal.


 

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply …

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!