BMI: Véget értek az ünnepek

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 56,5.

a

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem nem meglepő módon nőtt az előző hónaphoz képest az ünnepek elmúltával, és visszaállt a 2016. szeptember-november között megfigyelt szintre. A 2017 január havi index 3,7 százalékponttal magasabb a decemberi (52,8) értéknél, és az elmúlt egy év harmadik legmagasabb értéke. Január összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a januároké 52,3). Az elmúlt három évben a januári átlag ennél magasabb volt (53,9). Az idei érték így átlag feletti januári értéknek tekinthető 1995 óta, és hasonló a 2014 januárjában mérthez (56,3).

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

a

Januárban a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek nagyobb részt emelkedtek decemberhez képest. Az ütem erősen változott, ezúttal 7,9 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (63,6), és ezzel negyvennegyedszer bővült zsinórban a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (60,2) javult (5,5 százalékponttal nőtt) decemberhez képest, és a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (58,9) értéke 5,9  százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (62,4) ezúttal kisebb lett decemberhez képest, és az árak gyengébb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt kilenc hónapban emelkedést mutatott az index értéke. A szállítási átfutási idő indexe (47,2) romlott, értéke 1,0 százalékponttal alacsonyabb a decemberinél, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Januárban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, és az érték távolabb került az 50,0 ponttól. A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (53,3) januárban 6,5 százalékponttal lett magasabb. A késztermékkészletek indexe (52,7) 7,3 százalékponttal lett nagyobb, és ezzel a készletmennyiség újbóli emelkedésére utal. A külpiaci mutatók decemberhez képest hasonlóan alakultak. Az importindex (59,0) magasabb lett, és továbbra is bővülést jelez a szezonális kiigazításnak köszönhetően. Az exportindex értéke (58,4) az elmúlt egy év negyedik legmagasabb értéke, és az export további bővülésére utal. A foglalkoztatási index (53,9) 2016-ban hét hónapban hozott bővülést. Az előző hónaphoz képest 2,0 százalékponttal nagyobb az index értéke, egy hónap szűkülés után javulást jelezve második alkalommal.

 

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply …

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!