Hulladéküvegből szigetelőanyag készül Debrecenben

Hulladéküvegből szigetelőanyag készül Debrecenben

Átadták Magyarország első üveghab granulátum gyártó üzemét

 

Energocell üveghabgranulátum-gyártó üzemet adtak át szerdán Debrecenben, a húsz embert foglalkoztató üzemben évente 12-13 ezer tonna hulladék-üveget hasznosítanak újra, és alakítanak át magas hőfokon habosított szigetelő anyaggá.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért is felelős államtitkára elmondta: a települési hulladék mintegy 3 százaléka üveg, így az országban évente 76 ezer tonna üveg a hulladéklerakókban végzi. Hozzátette, az “ezerarcú üveg” ugyanakkor nem szemét, amivel csak gond és költség van, hanem olyan értékes hulladék, amiből másodnyersanyag állítható elő, ezáltal takarékoskodhatunk az erőforrásainkkal.

Minden területen fel kell, hogy váltsa a lineális gazdaság tarthatatlan pazarlásos felfogását a körforgásos gazdaság újrahasznosítást előtérbe helyező szemlélete – mondta az államtitkár. A szelektív hulladékgyűjtésben az üveg jelenti a legnagyobb problémát a megszűnt hulladékszigetek miatt, így új utakat kell keresni az közszolgáltatásban és a hulladékbegyűjtés területén – mondta az államtitkár. Az Európai Unió által elvárt 60 százalékos települési üveghulladék újrahasznosítási arány Magyarországon 47 százalék, melyet segít növelni a hazai első üveghab gyártó üzeme – mondta V. Németh Zsolt. Az államtitkár jelezte: változtatást terveznek a hulladékhasznosítás támogatási rendszerében. Az a céljuk, hogy a támogatást az kapja, aki feldolgozza hulladékot és értelmes terméket gyárt belőle. V. Németh Zsolt fontosnak nevezte, hogy a Magyarországon keletkezett üveg és más hulladék újrahasznosítása is Magyarországon történjen meg.

Kőszegi Dániel, a debreceni Daniella Ipari Park Kft. ügyvezetője elmondta: terveik szerint 3-4 éven belül már hatvan embernek ad munkát a Közép-Kelet-Európában egyedüli üzem, és évi 40-50 ezer tonna üveget is fel tudnak majd dolgozni a kizárólag magyar technológiával felszerelt gyárban, ami nagyban hozzá fog járul Magyarország üveg újrahasznosításához. Kőszegi Dániel tájékoztatása szerint a 650 millió forintos beruházáshoz 166 millió forint európai uniós támogatást nyertek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán az Új Széchenyi Terv keretén beül.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az üveghabot több évtizede ismerik és gyártják Nyugat-Európa több országában, mely sikeresen alkalmazható például passzívházak, épületek, ipari padlók aljzatszigetelésénél, hűtőházak, szerelőcsarnokok, járható-, vagy zöldtetők kialakításánál, épületek falazat-födém kitöltésénél, sport- és jégpályák kivitelezésénél, út és vasútépítésnél, fűthető gépkocsifelhajtó kialakításánál és zajvédő falakban.

(MTI)

 

Adjon visszajelzést!