BMI: Folytatódik az erős teljesítmény

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 59,5.

a

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülési ütem tovább jelzi az elmúlt fél évben megfigyelt erősebb teljesítményt, összhangban az eurózónában tapasztalt BMI értékekkel. A 2017 február havi index 2,5 százalékponttal magasabb a januári (57,0) értéknél, és az elmúlt egy év legmagasabb értéke. Február összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a februároké 52,1). Az elmúlt három évben a februári átlag ennél magasabb volt (53,4). Az idei érték így átlag feletti februári értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

a

Februárban a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek nagyobb részt emelkedtek januárhoz képest. Az ütem némileg változott, ezúttal 4,6 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (69,0), és ezzel negyvenötödször bővült zsinórban a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (63,8) javult (2,7 százalékponttal nőtt) januárhoz képest, és a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (62,0) értéke 2,8  százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (67,0) ezúttal nagyobb lett januárhoz képest, és az árak erősebb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt tíz hónapban emelkedést mutatott az index értéke. A szállítási átfutási idő indexe (45,9) romlott, értéke 1,2 százalékponttal alacsonyabb a januárinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Februárban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, és az érték távolabb került az 50,0 ponttól. A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (57,5) februárban 3,5 százalékponttal lett magasabb. A késztermékkészletek indexe (54,0) 0,9 százalékponttal lett nagyobb, és ezzel a készletmennyiség további emelkedésére utal. A külpiaci mutatók januárhoz képest eltérően alakultak. Az importindex (58,6) alacsonyabb lett, de továbbra is bővülést jelez. Az exportindex értéke (58,7) az elmúlt egy év harmadik legmagasabb értéke, és az export további bővülésére utal. A foglalkoztatási index (56,7) 2016-ban hét hónapban hozott bővülést. Az előző hónaphoz képest 2,7 százalékponttal nagyobb az index értéke, egy hónap szűkülés után javulást jelezve harmadik alkalommal.

 

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply …

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!