120 milliárd forintos k+f és innovációs pályázat nyílt meg

120 milliárd forintos k+f és innovációs pályázat nyílt meg

A vállalkozások 50 -500 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek

 

Március 1-jétől pályázhatnak a mikro, kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok összesen 120 milliárd forint értékben kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek támogatására – tájékoztatott Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című pályázati felhívásnál a vállalkozások számára 80 milliárd Ft uniós fejlesztési forrás érhető el vissza nem térítendő támogatásként, és 40 milliárd Ft kölcsön formájában.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) felhívásának célja olyan hazai vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének támogatása, amelyek jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, továbbá ezek prototípusainak kifejlesztését eredményezik.

A kormány kiemelt hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztés területére. Az egyik legfontosabb cél, hogy Magyarország 2020-ra a GDP-arányos K+F ráfordításokat a jelenlegi 1,4%-ról 1,8%-ra, 2030-ra pedig 3%-ra növelje – emlékeztetett az államtitkár.

A vállalkozások 50 -500 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, és 25 -250 millió forint értékű kedvezményes kamatozású kölcsönt. A kölcsön futamideje szerződéskötéstől számított maximum 15 év, a kamat 2%/év.

A támogatás kísérleti fejlesztésre fordítható, illetve lehetőség van eszközbeszerzésre, a fejlesztés szakmai megvalósításához kapcsolódó szolgáltatások igénybevételére is.

A vissza nem térítendő fejlesztési forrásokat a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a kedvezményes kamatozású kölcsönöket pedig a Magyar Fejlesztési Bank által működtetett 442 MFB Ponton lehet igényelni.

A hitelprogramokról részletes információ olvasható a www.mfbpont.hu, illetve a www.palyazat.gov.hu oldalon.

(NGM)

Adjon visszajelzést!