Ilyen lesz a Föld 2050-ben

Ilyen lesz a Föld 2050-ben

A felhasználóknak is van lehetőségük formálni a jövőképet a projekt weboldalán

 

A Kaspersky Lab jóslat-alkalmazást fejlesztett ki az elkövetkezendő 30 évre.

A Kaspersky Lab globális kiberbiztonsági cég idén ünnepli 20 éves fennállását a szoftvergyártó piacon. Múlt héten bemutatta a Föld 2050 nevű, interaktív multimédiás projektjét, amely megjövendöli az elkövetkezendő 30 év társadalmi- és technológiai fejlődés előrejelzéseit. A Kaspersky Lab futurológusokkal, köztük Ian Pearson jövőelemzővel, tudósokkal és művészekkel együttműködve állította össze a közeljövő látomásait. A felhasználóknak is van lehetőségük formálni a jövőképet a projekt weboldalán.

A Kaspersky Lab felmérést végzett, miként fog a világ kinézni a technológiai fejlődések következtében, hogy jobban felkészülhessünk a jövő kihívásaira.

A kibertanácsadó cég a következő problémákra keresett választ:

  • Hogyan fogjuk kezelni a privát szférát, ha az életünk egyre nagyobb része digitalizált?
  • Ha az emberek minden eszközt beültetnek majd a saját testükbe és adataikat a felhőben tárolják, akkor milyen módon védjük ezeket az adatokat?
  • Mik lesznek az új végpontok?
  • Hogyan tud például egy emberi testbe egy szoftver beavatkozni?

 

A Föld 2050 nevű projektben vázolt prognózis valósággá válhat mindössze néhány évtizeden belül. Ez a projekt nem csupán egy kreatív gyakorlat számunkra, hanem segít a jövőre való felkészülésben. Az elmúlt 20 évben a Kaspersky Lab szakemberei a számítógépes bűnözés ellen harcoltak és testközelből figyelhették a kibercsapdák rohamszerű fejlődését, épp ezért lehetnek képesek a tudásukkal és szakértelműkkel arra ösztönözni a felhasználókat, hogy alaposabban szemléljék a jövő biztonsági technológiáit. Habár a jövő találmányai csodálatosak is lehetnek, mint például a vezető nélküli autók, intelligens infrastruktúrák és az azonnali adatmegosztás képessége, de számolnunk kell azzal is, hogy mindezek védtelenné is tehetik a felhasználókat. Minden ilyen potenciál egy új lehetőséget jelent a kiberbűnözők számára is.” – mondta Andrey Lavrentyev, a Kasperksy Lab Technology Research Department vezetője.

A projekt jelenleg 80 város 2050-ben elképzelt jövőképét tartalmazza világszerte. A felhasználó kiválaszthatja e városok bármelyikét és az előrejelzések megjelennek a térképen. A honlap három idősíkot mutat be: 2030, 2040 és 2050. A jövőképeket elismert szaktekintélyek alkották, mint például Ian Pearson és a Kaspersky Lab szakemberei.

A portál nem csak az írott előrejelzéseket mutatja be, hanem elérhető 12 város VR-kompatibilis panorámája, többek között Barcelona, Shanghai valamint láthatunk illusztrációkat a jövő termékeiről. A felhasználók 360 fokos nézetben figyelhetik meg a jövő a városainak működését. Képesek leszünk beállítani az emberek megjelenését, akiket az utcán látunk? Feltalálunk olyan ruhát, ami képes változásra? Az intelligens városok vezető nélküli autói kiváltják a taxi üzletágat? Fogunk látni hirdetéseket alvás közben? Ezek mind olyan kérdések, amelyekkel a felhasználók találkozhatnak a Föld 2050 projektben és a honlapon.

Egy speciális nyomtatvány kitöltésével a látogatók számára is van lehetőség saját ötleteik hozzáadására, amelyet szakértők kiértékelése után publikálnak az oldalon. A felhasználók megvitathatják a meglévő előrejelzéseket, valamint a szakértők újabb meglátásai is gyakran jelennek meg az oldalon.

“Reméljük, hogy egyre több szerkesztőt láthatunk a portálon, és szeretnénk arra bátorítani a felhasználókat és a látogatókat, hogy elküldjék nekünk a legőrültebb ötleteiket, ami szerintük a jövőben felbukkanhat.” – mesélte Andrey Lavrentyev.

(news4business)

Adjon visszajelzést!