BMI: Kedvezően alakult a március

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 56,0.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülési ütem tovább jelzi az elmúlt fél évben megfigyelt erősebb teljesítményt, visszatérve az elmúlt fél évben gyakran megfigyelt 56-57 pontos sávhoz. A 2017 március havi index 3,4 százalékponttal alacsonyabb a februári (59,4) értéknél, és az elmúlt egy hatodik év legmagasabb értéke. Március összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a márciusoké 52,1). Az elmúlt három évben a márciusi átlag ennél magasabb volt (53,5). Az idei érték így átlag feletti márciusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei
a

Márciusban a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek nagyobb részt csökkentek februárhoz képest. Az ütem némileg változott, ezúttal 6,8 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (62,1), és ezzel negyvenhatodszor bővült zsinórban a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (60,0) romlott (3,9 százalékponttal csökkent) februárhoz képest, de a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (58,2) értéke 3,9  százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (66,7) ezúttal kisebb lett februárhoz képest, és az árak gyengébb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt tizenegy hónapban emelkedést mutatott az index értéke. A szállítási átfutási idő indexe (47,3) javult, értéke 1,3 százalékponttal magasabb a februárinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Márciusban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de az érték közelebb került az 50,0 ponthoz. A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (52,7) márciusban 4,8 százalékponttal lett alacsonyabb. A késztermékkészletek indexe (51,0) 3,0 százalékponttal lett kisebb, de ezzel is a készletmennyiség további emelkedésére utal. A külpiaci mutatók februárhoz képest hasonlóan alakultak. Az importindex (55,5) alacsonyabb lett, de továbbra is bővülést jelez. Az exportindex értéke (56,7) az elmúlt egy év hetedik legmagasabb értéke, és az export további bővülésére utal. A foglalkoztatási index (54,2) 2016-ban hét hónapban hozott bővülést. Az előző hónaphoz képest 2,4 százalékponttal kisebb az index értéke, egy hónap szűkülés után javulást jelezve negyedik alkalommal.

 

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply …

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!