Külföldi befektetők véleményezték Magyarországot

Külföldi befektetők véleményezték Magyarországot

Apró lépésekben javul a befektetői hangulat

 

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara idén immáron 23. alkalommal kérdezte meg tagvállalatait és más külföldi befektetőket arról, hogyan látják a magyarországi gazdasági helyzetet és az üzleti környezetet. Az idei eredmények a konjunkturális helyzetet illetően és több, az üzleti környezet minőségét meghatározó területen jobbak, mint 2016-ban, viszont komoly aggodalmat okoz az akut szakemberhiány.

„Örvendetes, hogy a vállalatok olyan területeken, mint a közigazgatás, az adórendszer, vagy a jogbiztonság, előrelépést tapasztalnak“, jelentette ki Dale A. Martin, a DUIHK elnöke a felmérés eredményeinek bemutatásakor. „Ugyanakkor a javulás ellenére is ezekben a kérdésekben még mindig kisebb a pozitív válaszok aránya, mint a kritikus válaszoké, és a régió más országaival összehasonlítva is az elégedettség szintje Magyarországon többé-kevésbé távol van még az élmezőnytől. Ezért is szeretnénk a gazdaságpolitikai döntéshozókat abban a szándékukban megerősíteni, hogy következetesen folytassák a kiszámíthatóság és az átláthatóság javítására vagy a bürokrácia csökkentésére irányuló erőfeszítéseiket“, mondta Martin.

 

A 2017. évi konjunktúra-felmérés legfontosabb eredményei

Konjunktúra

A jelenlegi gazdasági helyzetet a vállalatok jobbnak ítélik meg, mint a tavalyi felmérésében. Ez mind a nemzetgazdaság egészére, mind a saját ágazatra, valamint a saját üzleti helyzetre nézve tapasztalható. A pozitív és a negatív válaszok egyenlege mind a három esetben az eddig mért legnagyobb értéket vette fel. Az idei évben a vállalatok többsége a gazdasági helyzet további javulására számít.

Beruházási és foglalkoztatási tervek

A kedvező piaci feltételek további létszámbővítésre és a beruházási kiadások emelésére késztetik a vállalatokat: Mind a két területen a pozitív válaszok aránya messze meghaladja a csökkentést tervező cégek arányát. A beruházások esetén a kedvező egyenleg a tavalyi szinten maradt, míg a foglalkoztatás tekintetében enyhén javult.

Munkaerőpiac

A munkaerőpiaci feltételeket illetően lényeges romlást tapasztaltunk az idei felmérésében. Kiemelkedően romlottak a visszajelzések a képzett munkaerő rendelkezésre állására vonatkozóan: négy résztvevőből hárman elégedetlenek a jelenlegi helyzettel. Ez a vállalatoknál már fennakadásokat okoz a folyó termelésben ill. szolgáltatásban, hosszabb távon pedig veszélyeztetheti a beruházási terveket is.

Gazdaságpolitikai keretfeltételek

A közigazgatás, az adórendszer és a jogbiztonság tekintetében érezhetően javult a befektetők véleménye. Így ezekben a kérdésekben Magyarország nemzetközi összehasonlításban is jobb eredményt érte el, mint az elmúlt években. Nem javult azonban a korrupció és a közbeszerzések átláthatóságának megítélése, itt még továbbra is nagy az elégedetlenség.

Befektetők elkötelezettsége

Azoknak a válaszadóknak az aránya, akik ismételten Magyarországra hoznák beruházásaikat, másfél százalékponttal, 81 százalékra nőtt.

Az üzleti környezet vonzereje

A magyarországi felméréssel párhuzamosan, a közép-kelet-európai régió 14 további országában elvégzett felmérés keretében több mint 1.700 résztvevő válaszolt arra a kérdésre, milyen vonzónak látják az egyes országokat, mint befektetési célország. Többségük – ismételten – Csehországot nevezte meg, mint a legvonzóbb üzleti környezet kínáló ország, második helyen Lengyelországot, harmadik helyen pedig Szlovákiát. Magyarország ebben a 20 országból álló rangsorban az elmúlt három évhez hasonlóan a 9. helyen végzett.

DUIHK Befektetői Hangulat Index

A DUIHK Befektetői Hangulat Index értékét a konjunktúra-felmérés eredményeiből számítjuk ki. Összetétele az adott évben várható gazdasági aktivitást hivatott szemléltetni. A Befektetői Hangulat Index értéke 2017-ban két ponttal, a tavalyi 18-ról 20-ra emelkedett, ami az eddig mért legjobb szint. Az index és más tényezők figyelembevételével a DUIHK erre az évre 3,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

 

A Konjunktúra-jelentés teljes terjedelemben ingyenesen letölthető a DUIHK honlapjáról: www.ahkungarn.hu/konjunktura

 

A DUIHK Konjunktúrajelentése a német és más külföldi befektetők gazdasági helyzetét és üzleti várakozásait, valamint az üzleti környezetre vonatkozó befektetői véleményeket mutatja be. Az idei felmérésben a tavalyinál is több, összesen 230 cégvezető vett részt, közülük csaknem 30 százalék volt a nem német befektetők aránya. A felmérést egyébként párhuzamosan 15 közép-kelet-európai országban is elvégezték. A nemzetközi eredményeket néhány héten belül hozzák nyilvánosságra.

Adjon visszajelzést!