BMI: Nincs érdemi változás

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 55,9.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülési ütem tovább jelzi az elmúlt fél évben megfigyelt erősebb teljesítményt, tartva az elmúlt fél évben gyakran megfigyelt 56-57 pontos sáv környékét. A 2017 április havi index megegyezik a márciusi (55,9) értékkel, és az elmúlt egy hatodik év legmagasabb értéke. Április összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; az áprilisoké 51,8). Az elmúlt három évben az áprilisi átlag ennél magasabb volt (53,2). Az idei érték így átlag feletti áprilisi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei
a

Áprilisban a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek fele nem növekedett márciushoz képest. Az ütem némileg változott, ezúttal 3,5 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (58,4), és ezzel negyvenhetedszer bővült zsinórban a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (58,6) romlott (1,5 százalékponttal csökkent) márciushoz képest, de a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (56,0) értéke 2,2 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (58,0) ezúttal kisebb lett márciushoz képest, és az árak gyengébb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt tizenkét hónapban emelkedést mutatott az index értéke. A szállítási átfutási idő indexe (48,5) javult, értéke 1,2 százalékponttal magasabb a márciusinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Áprilisban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, és az érték távolabb került az 50,0 ponttól. A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (54,3) áprilisban 1,6 százalékponttal lett magasabb. A késztermékkészletek indexe (51,6) 0,5 százalékponttal lett nagyobb, és ezzel a készletmennyiség további emelkedésére utal. A külpiaci mutatók márciushoz képest hasonlóan alakultak. Az importindex (59,9) magasabb lett, és továbbra is bővülést jelez. Az exportindex értéke (57,3) az elmúlt egy év hetedik legmagasabb értéke, és az export további bővülésére utal. A foglalkoztatási index (56,3) 2016-ban hét hónapban hozott bővülést. Az előző hónaphoz képest 2,0 százalékponttal nagyobb az index értéke, egy hónap szűkülés után javulást jelezve ötödik alkalommal.

 

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply …

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!