Az OLAF jelentős vám visszaélést tárt fel a briteknél

Az OLAF jelentős vám visszaélést tárt fel a briteknél

A brit vámhatóság tagadja a vádakat

 

A brit hatóságok a megállapítások szerint nagyságrendekkel alászámlázott vámértéken vámkezelték  a kínai importokat, tipikusan cipő és ruhaneműt. Amíg az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) számításai szerint egy kiló kínai női ruha átlag vámértéke az EU-ban 26,09 euró, addig ez a briteknél 0,91 euró.

Az egész visszaélési rendszert egy kínai bűnszövetkezet irányítja, ami a brit vámhatóság közreműködésével történik. Az OLAF szerint a britek tudatosan tértek el a követendő eljárásoktól és nem vették figyelembe a árulkodó jeleket; így az EU-ba irányuló problémás kínai import nagy része elmozdult a könnyebb ellenállás irányába, a britekhez. Az elmúlt 3 évben megkétszereződött a csalással érintett szállítmányok számla a brit kikötőkben. Ugyanakkor ezen küldemények 86%-át azonnal továbbküldik a EU más országaiba, olyan fantom cégek, akik azután eltűnnek az áfa megfizetése előtt.

A Times szerint a helytelen eljárást még mindig nem változtatták meg. Az elmúlt 2 évben az OLAF szorosan együttműködött a brit vámhatósággal a visszaélek felderítése és kezelése érdekében, de a britek szakmailag nem voltak képesek jelentős fejlődést mutatni.

Az EU a 2 milliárd euróra becsült vámbevétel kiesés megfizetésére kötelezi a briteket, ezen kívül kötelezettség szegési eljárás indítását is tervezi. A számítások szerint ez okozza az EU vámköltségvetés kiesésének 79%-át. A vámbevétel kiesés mellett a kalkulációk szerint 3.2 milliárd áfa bevétel kiesést is generált a visszaélés.

Az szakértők szerint ennek az incidensnek kifejezetten rossz hatása lehet az esetleges jövőbeli EU-brit kereskedelmi megállapodásokra.

A cikk az International Business Times-ban olvasható.

(Tüske Zsuzsanna)

Adjon visszajelzést!