BMI: Növekedést mutat a május

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 62,1.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülési ütem tovább jelzi az elmúlt nyolc hónapban megfigyelt erősebb teljesítményt, ezúttal meghaladva az elmúlt fél évben gyakran megfigyelt 56-57 pontos sáv környékét. A 2017 május havi index nagyobb az áprilisi (56,2) értéknél, és a legmagasabb májusi érték. Május összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a májusoké 52,3). Az elmúlt három évben a májusi átlag ennél magasabb volt (53,3). Az idei érték így átlag feletti májusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei
a

Májusban a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek majd mindegyike növekedett áprilishoz képest. Az ütem erősebben változott, ezúttal 10,4 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (69,1), és ezzel negyvennyolcadszor bővült zsinórban a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (63,5) javult (4,4 százalékponttal nőtt) áprilishoz képest, és a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (63,6) értéke 7,2 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (61,0) ezúttal nagyobb lett áprilishoz képest, és az árak erősebb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt tizenhárom hónapban emelkedést mutatott az index értéke. A szállítási átfutási idő indexe (46,3) romlott, értéke 2,1 százalékponttal alacsonyabb az áprilisinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Májusban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, és az érték távolabb került az 50,0 ponttól. A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (56,8) májusban 2,4 százalékponttal lett magasabb. A késztermékkészletek indexe (51,8) 0,1 százalékponttal lett nagyobb, és ezzel a készletmennyiség további emelkedésére utal. A külpiaci mutatók áprilishoz képest hasonlóan alakultak. Az importindex (65,7) magasabb lett, és továbbra is bővülést jelez. Az exportindex értéke (65,2) az elmúlt egy év legmagasabb értéke, és az export további bővülésére utal. A foglalkoztatási index (63,1) 2016-ban hét hónapban hozott bővülést. Az előző hónaphoz képest 6,5 százalékponttal nagyobb az index értéke, egy hónap szűkülés után javulást jelezve hatodik alkalommal.

 

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply …

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!