A tanulás megszállottja

A tanulás megszállottja

Középpontban a munkatársak

 

Három dologban erősen hisz Szappanos György, a Rapidsped Zrt. vezérigazgatója. Az egyik, hogy saját vezetői képességeit élethosszig tartó tanulással kell fejlesztenie. A másik, hogy egy cég csak akkor megy előre, ha a vezetés és a beosztottak folyamatosan kommunikálnak és megértik: csak együtt tudnak jobbak lenni. A harmadik, hogy a személyes fejlődésnek és vállalati sikereknek szerves része a támogató családi környezet. Eddigi teljesítményét és vízióit az Év Fiatal Vezetője pályázaton a nagyvállalati kategória második helyével értékelték.

Meglehetősen kacskaringós utat járt be, amíg az agrár-közgazdászi diplomától eljutott egy szállítmányozási cég ügyvezető posztjáig. Hogyan kezdődött ez az út?

Gyerekkoromban, Békéscsabán állatorvosnak készültem, ezért mezőgazdasági szakközépiskolába mentem. Ott viszont kiderült számomra, hogy a számokban sokkal inkább otthon vagyok, így Gödöllőn folytattam a tanulmányaimat, agrár-közgazdász szakon, mert az mind a két területet ötvözte. Eközben elvégeztem a mérnöktanári képzést is. Igazából nem akartam pedagógus lenni, de úgy véltem, hogy az ott elsajátított készségek segítenek felkészülni a menedzseri, vezetői pályára, amire már akkor is készültem.

Életrajza alapján később is mindig tanult valamit. Hosszú távú víziók alapján dönti el, hogy mit tanul, vagy abba csap bele, amire éppen szüksége van?

Vízióm mindig van, legfeljebb nem mindig tudatos. Ettől függetlenül összekapcsolódnak és visszanézve is rendszert alkotnak a tanulmányaim. Még az egyetem alatt elvégeztem a külkereskedelmi üzletkötői tanulmányokat, később pedig logisztikai képzésre jártam; szerintem mind a kettő alapvető fontosságú egy vezető felkészültségéhez. Hasonló megfontolások alapján szereztem meg a mérlegképes könyvelői képesítést. Most pedig a kamionsofőri jogosítvány megszerzése van folyamatban nálam.

Miért, e nélkül nem lehet elvezetni egy szállítmányozási céget?

Dehogynem, nekem is sikerült több éven keresztül. Mondhatják, hogy egy jó vezetőnek nem kell feltétlenül értenie az általa irányított cég operatív tevékenységeihez, az a lényeg, hogy jó emberek álljanak mellette. Bizonyos szintig ez így is van, de azért át kell látnia a feladatokat, a folyamatokat. Ezen felül elengedhetetlen, hogy a vezetőnek legyen rálátása a kereskedelemre, a gazdaságra és újabban a humán erőforrás kezelésére.

Nap, mint nap találkozom azokkal az anomáliákkal, amelyek meghatározzák a sofőrjeink munkáját, és szeretném ezeket szakmai szemmel, személyesen is értékelni. Amikor meglesz a jogosítványom, egy-két hétre beülök az egyik sofőrünk mellé. A saját szememmel akarom látni, milyen körülmények között dolgozik, milyen az élet az autópályák parkolóiban, milyen érzés menekültek között átkelni Calais-ból Doverbe, és így tovább. Jobb, ha nem csak elmondásból ismerem ezeket a problémákat, mert így könnyebben tudok megoldásokat is találni rájuk.

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó áprilisi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

 

Adjon visszajelzést!