Fuvarozó vállalkozások kockázati besorolása

Fuvarozó vállalkozások kockázati besorolása

Tervezett  nyilvántartási rendszer a közlekedési hatóságnál

Külön nyilvántartást fog vezetni a közlekedési hatóság a fuvarozók vállalkozások számára kirótt bírságokról és a tapasztalt jogsértésekről. A nyilvántartásnak az a célja, hogy ki tudják szűrni a kockázatosan működő vállalkozásokat. Amelyik fuvarozócég gyakran kap büntetést, sok szabálytalanságot tapasztalnak nála, az a későbbiekben sokkal gyakrabban számíthat majd ellenőrzésekre.

  • A kockázatértékelési rendszerben a közlekedési hatóság a következő jogsértésekről fog adatokat gyűjteni:
    a vezetési és pihenőidőkkel
  • a menetíróval kapcsolatos szabálytalanságok
  • a járművek közlekedésre alkalmasságával kapcsolatos problémák (pl. lejárt műszakival, vagy veszélyes műszaki állapotban közlekedik)
  • a fuvarozói szakmagyakorlás feltételeinek megsértésével kapcsolatos jogsértések (engedélyek hiánya, nem megfelelő engedélyek, nem megfelelő szakmai képesítés stb.).

Az összegyűjtött adatok alapján összeáll egy kép a vállalkozás kockázatosságáról. Ezt az úgynevezett kockázati profilt akkor veszik például figyelembe, amikor kiválasztják, hogy kinél kerüljön sor közúti vagy telephelyi ellenőrzésre. Ha a közúti ellenőrök számára a rendszer jelzi, hogy az autó kockázatos vállalkozáshoz tartozik, akkor egészen biztos, hogy annak az autónak a vezetője alaposabb ellenőrzésre számíthat majd, bármit is kövessen el.

Forrás: fuvarlevel.hu

Adjon visszajelzést!