BMI: Enyhébb bővülés júniusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,2.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülési ütem tovább jelzi az elmúlt tíz hónapban megfigyelt erősebb teljesítményt, ezúttal visszatérve az idei fél évben gyakran tapasztalt 56-57 pontos sávhoz. A 2017 június havi index kisebb a májusi (61,9) értéknél, és a második legmagasabb júniusi érték. Június összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a júniusoké 52,1). Az elmúlt három évben a júniusi átlag ennél magasabb volt (53,1). Az idei érték így átlag feletti júniusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei
a

Júniusban a részindexek mindegyike pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek majd mindegyike csökkent májushoz képest. Az ütem erősebben változott, ezúttal 7,4 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (61,5), és ezzel negyvenkilencedszer bővült zsinórban a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (57,2) romlott (6,0 százalékponttal csökkent) májushoz képest, de a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (56,0) értéke 7,5  százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (56,8) ezúttal kisebb lett májushoz képest, de az árak erősebb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt tizennégy hónapban emelkedést mutatott az index értéke. A szállítási átfutási idő indexe (50,8) javult, értéke 4,4 százalékponttal magasabb a májusinál, és e hónapban az átfutási idők rövidülésére utal. Júniusban alacsonyabb lett a vásárolt készletek mennyisége, és az érték közelebb került az 50,0 ponttól. A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (53,8) májusban 3,0 százalékponttal lett alacsonyabb. A késztermékkészletek indexe (52,0) 0,1 százalékponttal lett nagyobb, és ezzel a készletmennyiség további emelkedésére utal. A külpiaci mutatók májushoz képest hasonlóan alakultak. Az importindex (58,0) alacsonyabb lett, de továbbra is bővülést jelez. Az exportindex értéke (56,5) az elmúlt fél év legalacsonyabb értéke, de az export további bővülésére utal. A foglalkoztatási index (57,8) 2016-ban hét hónapban hozott bővülést. Az előző hónaphoz képest 5,2 százalékponttal kisebb az index értéke, de egy hónap szűkülés után javulást jelezve hetedik alkalommal.

 

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply …

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!