BMI: Lassabb, de bővülő ütem júliusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 54,2.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülési ütem némileg gyengült az elmúlt tíz hónapban megfigyelthez képest, de így is biztosan haladja meg az 50 pontot. A 2017 július havi index kisebb a júniusi (56,9) értéknél, és a nyolcadik legmagasabb júliusi érték. Július összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a júliusoké 52,7). Bár az elmúlt három évben a júliusi átlag magasabb volt (54,6), az idei érték összességében átlag feletti júliusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

Júliusban a részindexek majd mindegyike pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek általában csökkentek júniushoz képest. Az ütem erősebben változott, ezúttal 5,3 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (55,8), és ezzel ötvenedszer bővült zsinórban a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (54,0) romlott (3,0 százalékponttal csökkent) júniushoz képest, de a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (51,3) értéke 4,5 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (58,3) ezúttal nagyobb lett júniushoz képest, és az árak erősebb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt tizenöt hónapban emelkedést mutatott az index értéke. A szállítási átfutási idő indexe (52,3) javult, értéke 1,3 százalékponttal magasabb a júniusinál, és e hónapban az átfutási idők rövidülésére utal. Júliusban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de az érték közelebb került az 50,0 ponttól. A késztermékkészletek némileg kisebbek lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (52,8) júliusban 0,9 százalékponttal lett alacsonyabb. A késztermékkészletek indexe (45,3) 6,5 százalékponttal lett kisebb, és ezzel a készletmennyiség újbóli csökkenésére utal. A külpiaci mutatók júniushoz képest hasonlóan alakultak. Az exportindex értéke (55,8) az elmúlt fél év legalacsonyabb értéke, de az export további bővülésére utal. A foglalkoztatási index (54,7) 2016-ban hét hónapban hozott bővülést. Az előző hónaphoz képest 3,0 százalékponttal kisebb az index értéke, de egy hónap szűkülés után javulást jelezve nyolcadik alkalommal.

 

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply Management).

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!