Átfogó elemzés és prognózis az európai kiskereskedelemről

Átfogó elemzés és prognózis az európai kiskereskedelemről

A GfK legfrissebb tanulmánya elérhető

A bolti kiskereskedelem Közép- és Kelet-Európában, azon belül is Magyarországon fejlődik az egyik legdinamikusabb ütemben – állapítja meg a GfK legfrissebb tanulmánya, amely 32 európai országban elemezte a kiskereskedelem aktuális helyzetét és prognózist adott a forgalom 2017. évi volumenére vonatkozóan.

A 23 oldalas átfogó dokumentum összegzi és – ahol lehet – térképeken szemlélteti:

  • a vásárlóerő,
  • a kiskereskedelem háztartások fogyasztásából való részesedésének,
  • az inflációnak, és
  • az egységnyi eladótér termelékenységének alakulását 2016-ban.

 

Európa stabilitása 2016-ban több alkalommal is megmérettetett: a politika és az európai társadalom kihívásokkal és bizonytalanságokkal kellett szembenézzen – gondoljunk csak a NagyBritanniában lezajlott Brexit-szavazásra, a Törökországgal és Oroszországgal kapcsolatban felmerülő politikai feszültségekre, vagy éppen a  menekültáradat és terrorizmus által felvetett kérdésekre.

A kihívások ellenére Európa gazdasága – és különösen a háztartások fogyasztása – stabilnak bizonyult. A fogyasztók vagyoni helyzetére pozitívan hatott a számos térségben tapasztalt csökkenő munkanélküliségi ráta és a jövedelmi szint enyhe emelkedése.

Az EU 28 országának polgárai 2016-ban átlagosan 16.153 eurónyi egy főre jutó vásárlóerővel rendelkeztek, ami az azt megelőző évhez képest 0,7 százalékos nominális növekedést jelez. Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy ezt a növekedést a brit font leértékelődéséhez hasonló árfolyamingadozások torzítják.

A visszatekintésen túl a tanulmány a kiskereskedelmi forgalom 2017. évi volumenére vonatkozó prognózist is tartalmaz.

Forrás: GfK (a tanulmány regisztrációt követően itt érhető el)

Adjon visszajelzést!